Контент-анализ казахстанских интернет сайтов по образовательной политике. Білім беру саясатындағы қазақстандық- интернет сайттарға контент-талдау. - Bulatbayeva., A.; Mynbayeva., A. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Обеспечение конкурентоспособности национальной системы образования – это общегосударственная, общественная и общенациональная задача, которая должна осуществляться при совместной деятельности государственной власти и общества. Постоянные происходящие изменения в сфере образования, возникновение новых видов и форм образовательных услуг, необходимость их качественной реализации – все это предопределяет актуализацию реализации сбалансированной образовательной политики. В этой связи авторами статьи проведен контент-анализ русскоязычных интернет сайтов по освещению основных направлений образовательной политики в Казахстане. В статье представлена характеристика метода контент-анализа, особенности его организации и проведения. Обоснованы методологические позиции исследователей, а именно план контент-анализа, цель, гипотеза исследования, раскрыты ключевые понятия. Образовательная политика рассмотрена авторами как политика согласования коренных целей, задач развития образования и учета интересов личности, общества, государства, гарантирует их качественное проведение в жизнь. В статье представлены основные результаты исследования интернет сайтов по ключевым понятиям, как «политика в образовании» и «образовательная политика», охарактеризованы актуальные тематики и разработана ассоциограмма понятий. Ұлттық білім беру жүйесін бәсекелестікпен қамтамасыз ету – бұл мемлекеттік үкімет және қоғамның бірлескен қызметінде жүзеге асатын жалпымемлекеттік, жалпықоғамдық және жалпыұлттық міндет. Білім беру жүйесінде үнемі болып жататын өзгерістер және білім берудің жаңа түрлері мен формаларының пайда болуы, оларды сапалы тарату қажеттігі оңтайлы білім беру саясатының өзектілігін анықтайды. Сол себепті мақала авторлары қазақстандағы білім беру саясатының басты бағыттарын ашып көрсету бойынша орыстілді интернет-сайттарға контент-талдау жасаған. Мақалада контент-талдау жасауды ұйымдастырудың, өткізудің ерекшеліктері және әдістеріне сипаттама берілген. Атап айтқанда, контент-талдаудың жоспары, мақсаты, зерттеу болжамы, түйінді ұғымдар айқындалып , зерттеушілердің әдіснамалық көзқарастары негізделген. Авторлар мемлекеттің, қоғамның және тұлғаның қызығушылықтарын есепке ала отырып, білім беру саясатын түпкі мақсаттар ретінде өмірге сапалы ендіруге кепілдік береді. Мақалада «білім берудегі саясат» және «білім саясаты» сияқты түйінді ұғымдар бойынша интернет- сайттарды зерттеудің негізгі нәтижелері көрсетіліп, өзекті тақырыптарға сипаттама берілген және аталған ұғымдардың ассоциограммасы жасалған.