Информатизация образования: обзор теории и практики в Казахстане. Білім беруді ақпараттандыру: Қазақстандағы теория және практикаға шолу. - Mynbayeva. А. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Для обобщения направлений развития информатизации образования рассмотрим в статье следующие вопросы: (1) общие данные об уровне компьютерной грамотности населения Казахстана; (2) понимание информатизации образования и инфокоммуникационной личности обучающегося и преподавателя; (3) коннектевизм как современное течение теории информатизации; (4) научные исследования в области информационных технологий в образовании Казахстана. Цель исследования – обзор и обобщение теорий информатизации образования. Продемонстрирована преемственность научных основ современной теории образования: бихевиоризм – когнитивизм – конструктивизм – коннективизм. Поднята проблема «кросс-возрастного развития»: от читающего поколения в ХХ веке к поколению ХХI века, получающему большой поток визуальной информации. Представлена линейка развития электронного обучения и примеры использования современных IT-технологий в казахстанском образовании. Мақалада білім беруді ақпараттандыру бағыттарының дамуын жинақтап талдау үшін мынадай сұрақтарды қарастырдық: 1) Қазақстан тұрғындарының компьютерлік сауаттылық деңгейі бойынша жалпы мәліметтер; 2) білім алушылар мен оқытушылардың білім беруді ақпаратттандыру және тұлғаның инфокоммуникативтілігін түсінуі; 3) коннективтілік ақпараттандыру теориясының қазіргі ағымы ретінде; 4) Қазақстандағы білім беруде ақпараттық технологиялар саласындағы ғылыми зерттеулер. Зерттеудің мақсаты – білім беруді ақпараттандыру теориясына шолу жасау және жинақтап қорыту. Визуальды ақпарат алушылардың үлкен ағыны: ХХ ғасырдағы оқитын ұрпақтан ХХІ ғасырдағы ұрпаққа дейін «кросс-жас ерекшелік даму» мәселесі көтеріледі. Электронды оқытудың даму жолдары көрсетіледі және қазақстандық білім беру жүйесінде IT-технологиялардың қолданылуы бойынша мысалдар беріледі. Қазақстанда білім беруді ақпараттандырудың кейбір ғылыми мектептері аталып, оларға жинақтық талдау жасалды.