Жоғары мектептердің ұйымдастырушылық мәдениеті мәселесі. Вопросы формирования организационной культуры высшей школы. - Algozhaeva., N. S.; Kerimbekova., U.; Yertysova., S. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Мақалада білім беру ұйымдарының тиімді қызметіне ұйымдастырушылық мәдениеттің ықпалын қарастырады. Ұйымдастырушылық мәдениет ұғымына талдау жасап, авторлық анықтама беріледі. Басқаружүйесі туралы айтып, оған: технологияны, диагностиканы, талдау, ұйымдастырушылық мәдениетті реттеумен болжауды, ұйымдастырушылық мәдениеттің ұстанымдарын, ұйымдастырушылық мәдениетті қалыптастыру мәселесі бойынша дұрыс басқарушылық шешім қабылдайтын ұйымдастырушылық мәдениетті басқару формасы мен ақпарттық ресурстарды жатқызады. Жүргізілген талдау негізінде, «ұйымдастырушылық мәдениет» ұғымымен қатар ғылыми әдебиеттерде синонимдес сонымен қатар оны толықтырушы «ұжымдық мәдениет», «ұйымдастырушылық ахуал», «әлеуметтік-психологиялық ахуал», «ұйымдастыру мәдениеті» және т.б. ұғымдар қолданыста бар. Көптеген шетелдік, отандық ғалымдар өз еңбектерінде қазіргі басқару ғылымына сүйене отырып аталған ұғымдарды жеке-жеке бөліп, сипаттама берген. Соның негізінде авторлар «ұйымдастырушылық мәдениет» және жоғары оқу орындарына тиесілі «студенттің ұйымдастырушылық мәдениеті» ұғымына өзіндік анықтама беріп, талдау жасайды. В статье рассматривается влияние организационной культуры на эффективность функционирования образовательного учреждения. Также даны анализ содержания понятия и определения организационной культуры, предлагаемые разными авторами. Управленческую систему составляют: технология, диагностика, анализ, прогнозирование и коррекция организационной культуры, принципы управления организационной культурой,организационныеформы управления организационной культурой и информационный ресурс, позволяющий принимать адекватные управленческие решения в вопросах формирования организационной культуры. На основе проведенного анализа утверждается, что в научной литературе наряду с понятием «организационная культура» используются синонимичные,но дополнящие данный термин понятия: «коллективная культура», «организационный климат», «социально-психологический климат», «культура организации» и др. Опираясь на исследования многих зарубежных и отечественных авторов,дается дифференциальная характеристика вышеназванных понятий с точки зрения современной управленческой науки.