Проблемы формирования патриотизма и гражданственности у студентов вуза. ЖОО студенттерінің патриотизм мен азаматтығының қалыптасу мәселері. - Nassyrova., M. U. (Journal of Educational Sciences, 2016)
В статье исследованы особенности воспитательной деятельности по формированию патриотизма и гражданственности у студентов в процессе образования и воспитания в одном из алматинских вузов. На основе анализа нормативной документации проведена классификация проводимых мероприятий по темам и целям; выявлены и обозначены основные проблемы слабой вовлеченности студентов в университетские мероприятия и низкой эффективности патриотического воспитания. Автор предлагает конкретные шаги по решению указанных проблем, в частности меры по созданию специальных педагогических условий, к которым относятся политика университета, исходящая из принципа всеобщего участия всех структурных подразделений и профессорско- преподавательского состава университета в ВР; проведение мониторинговых исследований по проблемам эффективности патриотического воспитания студентов; усиление работы научного сектора университета, в частности студенческих научных кружков; включение при разработке учебных программ вопросов, касающихся патриотико-воспитательной тематики. Алматылық ЖОО-ның бірінде оқыту және тәрбиет жұмысы үдерісінде студенттерде патриотизм мен азаматтықты қалыптастырудағы тәрбие жұмыстарының ерекшелігі зерттелді. Нормативтік құжаттамаға сараптама жүргізу негізінде тақырыбы мен мақсатына қарай жүргізілетін шараларға топтастыру жасалды; студенттердің университет өткізетін шараларға аз қамтылатындығының негізгі мәселелері мен патриоттық тәрбиенің тиімділігінің төмендігі мысалдарда айқындалып көрсетілді. Автор аталған мәселелерді шешуге нақты шаралар ұсынады, атап айтқанда арнайы педагогикалық қолайлы жағдай жасау шараларына, ТЖ бойынша университет құрамының барлық құрылымдары,профессорлық-оқытушық құрамдарының ортақ қағидаттарынан туындаған университет саясаты, студенттерді патриоттық тұрғыда тәрбиелеу мәселелерінің тиімділігі бойынша жасалынған бақылау зерттеулері, университеттің ғылыми бағыты бойынша жұмысты күшейтуі, оның ішінде студенттерге ғылыми үйірме жұмысын арттыру, сондай-ақ университеттің оқыту бағдарламаларына патриоттық тәрбие беру тақырыптарынан байланысты сұрақтарды енгізу жатады.