Пәнаралық парадигма – шеттілдік білім беру жүйесіндегі студеттердің басты компетенцияларын қалыптастырудың негізі. Междисциплинарная парадигма как основа формирования ключевых компетенций студентов в системе иноязычного образования. - Kuzembekova., Zh.Zh.; Sadykova., A.K. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Бұл мақала пәнаралық парадигма мен пәнаралық тәсілдің жоғары оқу орнында білім беру үрдісіндегі маңыздылығын қарастыруға арналған. Жоғары оқу орнында білім беру үрдісіндегі пәнаралықтық оқытушылар үшін біріктіруші фактор болып табылады да, оқытудағы пәндердің мазмұндық және процессуалдық компоненттерінің әрекеттестігін ескере отырып, оқытудың бірізділігі мен тұтастығын қамтамасыз етеді. Пәнаралық парадигма білім беру саласындағы интеграция үрдісінің сарынымен дами отырып, жоғары оқу орнының заманауи компетенттілік даму сатысындағы негізгі концепциясының ережелеріне қайшы келмейді. Пәнаралық байланыстарды ескере отырып, компетенттілік тәсіл форматындағы оқу үрдісін жобалау,басты болып саналатын маманның компетенцияларын қалыптастыру бір ғана емес, негізгі оқу жұмыс жоспарының бірнеше пәндерімен жүзеге асырылуы мүмкін. Заманауи білім беру жоғары сұраныстағы мамандарды даярлау әдісі ретінде негізгі компетенциялардың дамытылуын талап етеді. Статья посвящена рассмотрению важности междисциплинарной парадигмы и междисциплинарного подхода в образовательном процессе высшей школы. Междисциплинарность в вузовском учебном процессе является объединяющим фактором для преподавателей, обеспечивает преемственность и целостность обучения с учетом взаимодействия содержательных и процессуальных компонентов задействованных дисциплин. Развиваясь в русле общего процесса интеграции в сфере образования, междисциплинарная парадигма не противоречит основополагающим положениям основной концепции современного этапа развития высшего образования – компетентностной. Проектирование учебного процесса в формате компетентностного подхода с учетом междисциплинарных связей, формирование поставленных во главу угла компетенций специалиста может осуществляться не одной, а несколькими дисциплинами рабочего учебного плана основной образовательной программы. Современное образование требует формирования ключевых компетенций как способа подготовки востребованных специалистов.