Арт-педагогический аспект профилактики суицидальных проявлений среди подростков и молодежи. Жасөспірімдер мен жастар арасындағы суицидті көріністердің арт-педагогикалық алдын- алу аспектісі. - Kassen., G.A.; Madalieva., Z.B.; Mukasheva., A.B. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Авторы рассматривают арт-педагогические методы в качестве оптимального инструмента в решении сложной проблемы суицида среди детей и подростков. На основании контент- анализа публикаций выявлены этапы в развитии арт-терапевтических услуг, обобщены сведения об опыте стран мира в развитии национальных и региональных арт-педагогических и арт-терапевтических школ. Содержание арт-педагогической деятельности в профилактике аномальных проявлений в обществе выделяется на основе приведения результатов анкетирования после пробного арт-педагогического сеанса, проведенного с подростками и молодыми людьми 14-19 лет. Возможности арт-педагогики и арт-терапии в контексте профилактики суицидального поведения во многом предопределят решение проблемы раннего предупреждения суицидальных тенденций подростков и молодежи в Казахстане. Подготовлена в рамках проекта МОН РК «Арт-педагогика и арт-терапия для профилактики суицидального поведения молодежи в Казахстане: разработка научных основ и практических технологий». Мақалада авторлар арт-педагогикалық әдістерді балалар мен жасөспірімдер арасындағы суицидтің қиын мәселелерін шешудегі белсенді инструмент ретінде қарастырады. Арт-әдістер (немесе арт-педагогика әдістері) жасөспірімдерге туындаған мәселені сөзбен айтып жеткізуге қиындық тудыратын жағдайларда: арт-терапия аясында өте қолжетімді және «жеңілденген » сезімдермен жұмыc істеуге, оларды зерттеу мен символикалық деңгейде таратуға және көрініс берген сезімдерді, қажеттіліктерді білдіру мен өзектендіруге мүмкіндік береді. Зерттеліп отырған мәселелер бойынша барлық дәйектерді жинақтап, басылымдарды контент талдау негізінде арт-терапиялық қызметтердің даму кезеңдері айқындалып, әлем елдері және ұлттық, аймақтық арт-педагогикалық және арт-терапиялық мектептердің тәжірибелері туралы мәліметтер алынды. ҚР Білім және Ғылым Министірлігінің «Қазақстандағы жастардың суицидті мінез- құлықты алдын- алу үшін арт-педагогика және арт-терапия: ғылыми негіздері мен тәжірибелік технологиялары » жобасы аясында дайындалған.