Компетенция извлечения знаний как основа и целевой компонент изучения педагогических дисциплин в системе университетского образования. Білімдерді шығара алу құзіреттілігі университеттік білім беру жүйесіндегі педагогикалық пәндерді оқытудың негізі мен мақ - Tikhomirova., V.T. (Journal of Educational Sciences, 2016)
В статье изложены результаты исследования понимания магистрантами университета сущности, роли, особенностей формирования и способов развития компетенции извлечения знаний. В целях предоставления материалов для использования в других исследованиях в статье широко представлен аутентичный материал, даны пространные выкладки из эссе. Наблюдения показывают, что современные казахстанские магистранты имеет многолетний опыт конструирования знания и опыт извлечения знания из себя и других. Но этот опыт в основномне осмыслен и используется стихийно, чаще всего стереотипно, по стихийно сложившейся привычке. Поэтому в рамках преподавания университетских дисципли преподаватели вуза должны проводить своеобразное «выравнивание». Мақалада университет магистранттарының білімдерді шығара алу құзіреттіліктерінің мәні мен рөлін түсінуі, оларды қалыптастыру ерекшеліктері және дамыту тәсілдерінің нәтижелері берілген. Бұл мәліметтерді басқа зерттеулерде де қолдана алу мақсатында мақала мәтінінде аутентикалық материалдар кең таралып, эсселерден аумақты есептемелер берілген. Жүргізілген бақылаулар қазіргі қазақстандық магистранттардың білімдерді құрастыруда және басқалардан білім алу мен оларды өзінен шығаруда көп жылдық тәжірибелері бар екендігін көрсетеді. Алайда, бұл тәжірибе негізінен мәнсіз және стихиялы, көбіне стихиялы қалыптасқан әдетке сай стереотипте қолданылады. Сондықтан, университеттік пәндерді оқыту шеңберінде ЖОО оқытушылары айрықша «теңестірулер» жүргізулері қажет.