Методологический анализ дидактического конструирования информационно- технологических учебных дисциплин в высшей школе.Жоғары оқу орындарындағы ақпараттық-технологиялық оқу пәндерін дидактикалық құрылымдаудың әдіснамалық талдауы - Tikhonova., T. V. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Проведенный в статье методологический анализ позволяет определить методологические подходы к выявлению сущности понятия дидактического конструирования ИТ-дисциплины и построить его системно-деятельностную модель.Среди общенаучных подходов автор выделяет системный, целостный,деятельностный и праксеологический подходы.Конкретно-научными (дидактическими) подходами в исследовании являются личностно-деятельностный,компетентностный и технологический.По уровням методологии проиллюстрировано проектирование курса по обучению информационным технологиям.Предложены этапы проектирования дисциплин:уточнение целей дисциплины;определение психолого-педагогических и организационно-педагогических условий преподавания дисциплины;уточнение структуры и содержания ИТ-дисциплины;определении педагогических технологий изучения;структурирование и наполнение содержания;подбор (разработка)учебно-методического обеспечения;подбор(разработка)методов и средств диагностики; рефлексивный этап Мақалада жасалған әдіснамалық талдау АТ-пәндерін дидактикалық құрылымдаудың әдіснамалық тұрғыларын анықтауға, аталған түсініктің мәнін айқындауға және оның құрылымдық-іс-әрекеттік моделін құрастыруға мүмкіндік береді. Жалпығылымдық тұрғылар ішінен автор жүйелілік, тұтастық, іс-әрекеттік және праксеологиялық тұрғыларды бөліп көрсетеді. Зерттеудегі тұлғалық – іс-әрекеттік,құзіреттілік және технологиялық тұрғылар нақты-ғылыми (дидактикалық) тұрғылар болып табылады. Сонымен қатар бұл тұрғылар АТ- пәндерін оқытудың мақсатын, мазмұнын, технологияларын теориялық негіздеудің және дидактикалық құрылымдаудың құралдары болып та саналады. Пәнді жобалаудың кезеңдері: пәннің мақсатын айқындау; пәнді оқытудың психологиялық-педагогикалық және ұйымдастырушылық шарттарын анықтау; АТ-пәндерінің құрылымы мен мазмұнын нақтылау;оқытудың педагогикалық технологияларын анықтау;мазмұнды толықтыру және құрылымдау; оқу-әдістемелік қамтамасыз етуді (дайындау) іріктеу; диагностикалаудың әдістері мен құралдарын (жасау) іріктеу; рефлексиялық кезең ұсынылған