Вопросы экспертизы и оценки научно- педагогического исследования.Ғылыми- педагогикалық зерттеулерді сараптау және бағалау мәселелері. - Mynbayeva., A. K.; Myrzabayev., A. B. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Экспертиза– исследование какого-либо вопроса и его разрешение при помощи специалистов. Вопросы научной экспертизы результатов исследования актуальны в настоящее время.Цель статьи – выработка практических экспертных рекомендаций по повышению качества исследовательской научно-поисковой деятельности.В статье приведены классификации видов экспертиз.Рассмотрены традиционные критерии оценки качества исследования– актуальность,новизна,теоретическая и практическая значимость.В современном веке данные критерии дополняются требованием уникальности материалов,представленности результатов в зарубежных базах данных и др.Раскрыты закономерности роста,рассеяния и старения информации.На основе них предложены рекомендации по проведению поиска источников научно-технической информации.Продолжается поиск путей совершенствования критериев оценки научных исследований.Это будет способствовать развитию качества научных исследований. Сараптама– қандай да бір мәселені зерттеу және оны мамандардың көмегімен шешу.Қазіргі уақытта ғылыми сараптамалардың нәтижелерін зерттеу мәселесі өзектілік танытып отыр.Мақаланың мақсаты– зерттеушілік ғылыми-ізденушілік қызметтің сапасын арттырудағы практикалық сараптамалық ұсыныстарды дайындау.Мақалада сараптама түрлерінің жіктемесі көрсетіледі.Зерттеудің өзектілігі,жаңалығы,теориялық және практикалық маңыздылығы сияқты дәстүрлі бағалау өлшемдері қарастырылады.Қазіргі заманда аталған өлшемдер материалдардың шетелдік мәліметтер базасында көрсетілген өзіндік бірегейлік талаптарымен және т.б. толықтырылады.Ақпараттардың ескіруі,шашыраңқы таралуы және өсу заңдылықтары ашылады.Осылардың негізінде ғылыми техникалық ақпараттардың дерек көздерін іздестіру бойынша ұсыныстар беріледі.Ғылыми зерттеулерді бағалау өлшемдерін жетілдірудің жолдарын іздестіру жалғасуда. Бұл ғылыми зерттеулердің сапасын дамытуға мүмкіндік тудырады.