Исследовательская компетентность как компонент профессиональной подготовки будущих педагогов.Зерттеушілік құзыреттілік болашақ педагогтерді кәсіби дайындаудың компоненті ретінде - Levchenko., T. A.; Ageeva., L. E. (Journal of Educational Sciences, 2016)
В статье представлена характеристика общенаучных,инструментальных, профессиональных научно-исследовательских компетенций будущих педагогов начальной школы,а так же раскрыты пути их формирования,как в процессе аудиторных учебных занятий,так и в процессе прохождения всех видов педагогической практики в школе.Особую роль в формировании у будущих педагогов начальной школы исследовательской компетентности авторы уделяют педагогической практике,так как в процессе ее организации и проведения студенты осуществляют собственные исследования обучения и воспитания учащихся, диагностику интеллектуальногo развития школьников,проведение опытно-экспериментальной работы по формированию нравственных качеств личности ребенка. Мақалада бастауыш мектеп педагогтарының жалпы ғылыми,құралдық, кәсіби ғылыми- зерттеу құзыреттіліктерінің сипаттамасы берілген,сонымен қатар мектепте барлық педагогикалық практика барысында,аудиториялық оқу пәндері үдерісінде қалыптастырудың жолдары қарастырылған.Болашақ бастауыш мектеп педагогтарының зерттеу құзыреттіліктерін қалыптастыруда педагогикалық практиканың мағыздылығына тоқталған.Педагогикалық практиканы ұйымдастыру және жүргізу барысында студенттер оқушыларды тәрбиелеу мен оқытуда,ақыл-ойындамытуды диагностикалауда,баланың жеке тұлғалық адамгершілік қасиеттерін қалыптастыруда жүргізілетін тәжірибелік-зерттеу жұмыстарына өздігінен зерттеу жүргізеді.Зерттеу барысында студенттер оқушылардың оқыту мен тәрбиелеу үдерісін арттыруға ынталандыру мағңызды екенін түсіне білу қажет.Бастауыш мектептің оқу-тәрбиелеу үдерісін жоспарлау,болжамдау құрастыра білуде оқушылардың интелектуалды,адамгершілік,тұлғалық табыстылығы мониторингісін жүзеге асыра білу болашақ бастауыш мектеп педагогына зерттеу құзыреттілігін игеруге мүмкіндік береді.