Профессиональное самоопределение в учебных заведениях Канады.Канададағы оқу орындарында кәсіби өзін өзі анықтау - Naushabaeva., S. U.; Mukasheva., A. B.; Kassen., G. A. (Journal of Educational Sciences, 2016)
В статье рассматриваются вопросы организации среднего,технического, профессионального и высшего образования в Канаде,а также программы профессионального самоопределения в школах Канады. Целью школьных программ Канады по профессиональному самоопределению является осознание школьниками своих возможностей,изучение мира профессий и принятие собственного решения при выборе профессии.Консультанты в Канаде и США занимаются вопросами содержания образования по профессиональному самоопределению,индивидуальным планированием для школьников.Но вместе с тем консультационные услуги в школе носят в определенной степени элитный характер,так как консультанты обращают основное внимание на учеников,ориентированных на продолжение образования после окончания школы.Учащиеся, которые не ориентированы на высшее образование,получают меньше внимания и консультирования.Вся информация представлена на сайтах Министерства образовани и Министерства человеческих ресурсов и занятости. Мақалада Канададағы жоғары,кәсіби,техникалық және орта білім беруде ұйымдастыруға қатысты мәселелер,сонымен қатар Канададағы мектептердегі кәсіби өзін өзі анықтау бағдарламалары қарастырылады.Канадада кәсіби өзін өзі анықтау бойынша мектеп бағдарламаларының мақсаты мектеп оқушыларының өз мүмкіндіктерін сезіну,әлемдік мамандықтарды зерттеу және кәсіп таңдауда өз шешімдерін қабылдау туралы мәселелерді авторлар атап көрсетеді.Канада мектептерінде дәстүрлі түрде АҚШ мектептері сияқты өзін өзі анықтау бағдарламалары кеңес берущілер қызметіне негізделеді. Кеңес берушілер кәсіби өзін өзі анықтау бойынша білім беру мазмұны мәселелері бойынша айналысады.,мектеп оқушылар үшін жеке жұмыс жоспарларын құрастырады.Сонымен қатар,кеңес беруші қызметі белгілі деңгейде элиталық сипатқа ие, өйткені кеңес берушілер мектеп бітіргеннен кейінбілімді жалғастыруға бағытталған негізгі көңілді бөледі.Канадада ақпаратты қамтамасыз етуге көп көңіл бөледі.Барлық ақпараттар білім беру министірлігі және адам ресурстары және еңбекпен қамту министрлігінің сайтында ұсынылған.