Применение арт-технологий как средства формирования самооценки студентов в адаптационной период.Арт-технологияларды қолдану бейімделу кезеңінде студенттердің өзін-өзі бағалауынқалыптастыру құралы ретінде - Mynbayeva., A. K.; Smailova, A. (Journal of Educational Sciences, 2016)
В статье даны определения понятий «арт-технология» и «арт-терапия». Арт-технология – это система методов,приемов и техник художественного творчества,способствующая самовыражению и развитию личности.Отмечены особенности феноменов переноса и контрпереноса в арттерапии.Разработана модель применения арт-технологий и их влияние на самооценку студентов в адаптационный период.Модель включает цели,задачи,принципы,механизы достижения результатов.Разработана программа применения арт-технологий для формирования самооценки студентов первого курса в адаптационный период «Начни с самого себя». Программа была апробированав учебном процессе со студентами первого курса специальностей «Социальная педагогика и самопознание» и «Педагогика и психология». В качестве примера приведен краткий сценарий арт-терапевтического занятия,основанного на маскотерапии «Хоровод масок». Мақалада арт-технология және арт-терапия ұғымдарына анықтама беріледі. Арт-технология– тұлғаның дамуына және өз ойынбілдіре алуына ықпал ететін көркем шығармашылықтың әдістері,тәсілдері мен техникаларының жүйесі. Арттерапиядағы феномендердің ауысуы мен контрауысуының ерекшеліктері белгіленеді.Бейімделу кезеңінде студенттердің өзін-өзі бағалауына әсер ететін арт-технологияларды қолданудың моделі жасалған.Модель мақсат,міндеттерден,ұстанымдардан және нәтижеге жету механизмдерінен тұрады.Бейімделу кезеңінде бірінші курс студенттерінің өзін-өзі бағалауынқалыптастыру үшін «Өзіңнен баста!» атты арт-технологияларды қолдану бағдарламасы дайындалған.Бағдарлама «Әлеуметтік педагогика және өзін-өзі тану», «Педагогика және психология» мамандықтарының бірінші курс студентттерінің оқу үдерісінде байқаудан өткен.Мысал ретінде арт-терапиялық сабақтардағы маскатерапия бойынша «Хоровод масак» атты қысқаша сценарий беріледі.