Cтуденттердің педагогикалық креативтігін қалыптастыру парадигмалары жəне тұғырлары.Подходы и парадигмы формирования педагогической креативности студентов. - Nagymzhanova К. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Мақалада «парадигма» ұғымы нақты бір уақыт аралығында мамандарды дайындау мəселесіндегі ғылыми идеялар моделі ретінде анықталады. Педагогтерді дайындаудың теориялық практикалық міндеттерін шешуге мүмкіндік беретін идеялар, ғылыми пайымдаулар жүйелі талданады. Парадигмалардың ауысуы студенттердің креативтілігін қалыптастыруда қоғамдық прогрестің дамуына тиімді жəне табысты əсер ететін маңызды шарт ретінде қарастырылады. Педагогтердің креативтілігінің психологиялық-педагогикалық негіздерін қалыптастыру моделі ұсынылады. Модель үш блоктан тұрады. Бірінші блок – университеттің инновациялық білім беру ортасында студенттердің креативтігін қалыптастыру жағдайында педагогикалық іс-əрекетке деген креативтік бейімділігі. Екінші блок – университеттің оқу-тəрбие үдерісінде инновациялық технологияларды қолдануға маманның дайындығы. Үшінші блок – университеттің инновациялық білім беру ортасында технологияларды қолдана оты- рып, студенттердің педагогикалық қарым-қатынасқа енуі. Креативтікті зерттеуде өткізілген талдау жалпы заңдылықтар мен кəсіптік андрагогикада өткізу ерекшеліктерін табуға мүмкіндік береді. Креативті тұлғаның жеке интеллектуалдық-эвристикалық сапа- сы ретінде рационалистік түсінуден ерекшелігі креативтікті жүйелі, бағалы тұлғалық, көп деңгейлі білім беруден бастау алады. В данной статье понятием «парадигма» определяются научные идеи, которые в течение определенного времени используются как модели постановки проблем подготовки специалиста. Анализируются система идей, научных представлений, позволяющие решать теоретические и практические задачи подготовки педагогов. Смена парадигм рассматривается как важное условие и предпосылка общественного прогресса и позволяет более эффективно и успешно воздействовать на формирование креативности студентов. Предложена модель психолого-педагогических основ формирования креативности педагогов. Модель включает три блока. Первый блок – формирование креативных способностей студентов в условиях инновационно-образо- вательной среды университета для педагогической деятельности. Второй блок – готовность специалиста к применению инновационных технологий в учебно-воспитательном процессе университета. Третий блок – вступление студентов в педагогическое общение в инновационной среде университета, применяя технологии. Проведенный анализ по исследованию креативности дает возможности найти общие закономерности и особенности профессиональной андрагогики. Рациональные особенности креативности личности как интеллектуально-эвристические качества творческой личности берут начало из системного, ценностного и многоуровнего образования.