О ключевых показателях цитируемости в науке. Ғылыми дәйектелудің түйінді көрсеткіштері туралы. - Kabatayeva, B. S.; Kabatayeva, R. S. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Для анализа данных в наукометрии существуют несколько ключевых показателей, одним из которых является индекс цитируемости: индекс цитируемости ученого, индекс цитируемости журнала, индекс самоцитирования, которые широко используются в научном мире для оценки работы исследователей и их коллективов. Несмотря на неоднозначное влияние на науку этих численных показателей, индексы цитирования дают возможность сопоставлять уровень научных исследований разных организаций или отдельных исследователей, оказывают влияние на позицию организации в различных рейтингах, часто учитываются при определении победителей различных грантов, конкурсов, программ, помогают выявить популярные темы и темы, которые утрачивают популярность. В настоящей статье на основе базы данных Web of Science платформы Web of Knowledge информационной компании Thomson Reuters проведен сравнительный анализ по индексам цитируемости среди ученых Республики Казахстан и зарубежных ученых по различным областям науки. Ғылыми өлшемдегі мәліметтерді талдау үшін бірнеше түйінді көрсеткіштер қолданылады, дәйектелу солардың бірі болып табылады; ғалымның дәйектелу индексі, журналдың дәйектелу индексі, өзін-өзі дәйектеу индексі ғылым әлеміндегі зерттеушілердің және олардың ұжымдарының жұмыстарына баға беруде кеңінен қолданылады. Ғылымға бір мәрте тигізетін әсеріне қарамастан, аталған бұл көрсеткіштер дәйектелу индекстері әртүрлі ұйымдардың немесе жеке зерттеушілердің ғылыми зерттеулерінің деңгейін салыстыруға мүмкіндік береді, әртүрлі бағыттағы рейтингтерді ұйымдастыруға ықпал етеді, әртүрлі грант, байқау, бағдарламалардың жеңімпаздарын анықтау барысында жиі ескеріледі, көкейкестілік танытатын ғылыми тақырыптарды таңдауға және өзектілігі жойылып келе жатқан ғылыми тақырыптарды анықтауға да көмектеседі. Бұл мақалада Thomson Reuters Web of Science платформасының Wed oh Knowledge ақпараттық компаниясының деректік мәліметтері негізінде ғылымның әртүрлі салалары бойынша Қазақстан Республикасы және шетел ғалымдарының дәйектелу индекстеріне Thomson Reuters жүргізген салыстырмалық талдау беріледі.