Влияние акцентуаций характера на суицидальное поведение личности. Акцентуациялық сипаттың суициалды мінез- құлықты тұлғаға әсері. - Kassen, G. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Автор акцентируют внимание на том, что в обществе возросла «суицидальная уязвимость». В нее входят различные характеристики личности и поведения человека и его окружения, в том числе определенная акцентуированность характера. Подробно рассматриваются понятия «акцентуация личности», «акцентуированная личность » и «акцентуированные черты характера», делается сравнительно- сопоставительный анализ классификации акцентуированной личности (по К. Леонгарду) и классификации акцентуаций характера (по А. Личко). При этом делается акцент на том, что нельзя отождествлять акцентуации с психопатологией характера. Напротив, автор, ссылаясь на исследователей, считает, что акцентуированным личностям присуща готовность к особенному развитию (социально положительному или же социально отрицательному) и приходит к выводу, что акцентуация является крайним вариантом нормы. В статье с точки зрения склонности к суицидальному поведению дается подробная характеристика акцентуациям характера. Отмечая, что суицидальные тенденции наносят тяжелейшую травму близким людям, опровергают ценность человеческой жизни и являются специфическим психогенным фактором, снижающим уровень оптимизма и активности членов общества, автор предполагает, что превенция суицидальности молодежи через организацию психологической и психолого- педагогической работы с акцентуантами является приоритетным направлением деятельности специалистов сферы образования. С этой точки зрения в статье дается подробная характеристика психологической и психолого- педагогической работы с акцентуантами и общие рекомендации по профилактике суицидального поведения молодежи. Автор қоғамда «суициалды осалдықтың » көбейіп кетуіне назар аударады. Оған адамның қоршаған ортасы, тұлға ретіндегі әртүрлі сипаттамасы, соның ішінде мінез- құлық акцентуациясының анықталуы жатады. «Тұлға акцентуациясы », «акцентуативті тұлға », «мінездің акцентуативтік сипаты » ұғымдары нақты қарастырылып, акцентуативті тұлғаға (К. Леонгард бойынша) жасалған салыстырмалы- салғастырмалы талдаудың жіктемесі және акцентуациялық мінез- құлықтың (А. Личко бойынша ) жіктемесі беріледі. Сол сияқты психопатологиялы акцентуациялық мінез- құлықты қоздыруға болмайтыны туралы айтылады. Керісінше, автор зерттеулерге сүйене отырып, акцентуативті тұлғалардың дамуына (әлеуметтік жағымды немесе әлеуметтік ағымсыз) ерекше дайындықтың қажеттілігіне тоқталады және акцентуацияны қалыптылықтың соңғы нұсқасы ретінде қарастырады. Мақалада суициалдылыққа бейімділікке акцентуативті мінез- құлық тұрғысынан толық сипаттама жасалады, суициалды әрекеттердің жақын адамдарға қатты жарақат салатын, адам өміріне қауіп төндіретін және қоғам мүшелерінің оптимистік және белсенділік деңгейлерін төмендетуге әкелетін психогендік фактор болып табылатынын айта отырып, автор білім беру ұйымдарындағы психологиялық және педагогикалық мамандардың іс-әрекеттерінде жастардың өз-өзіне қол жұмсауының алдын алуға басымдылық берілуі тиіс екендігіне тоқталады. Осыған байланысты мақалада акцентуанттармен психологиялық- педагогикалық жұмыс жасаудың толықсипаттамасы және жастардың суициалды мінез-құлықтарының алдын алу бойынша жалпы психологиялық ұсыныстар беріледі.