МОТИВАЦИЯ И САМОАКТУАЛИЗАЦИЯ ЛИЧНОСТИ В ОБРАЗОВАТЕЛЬНОМ ПРОЦЕССЕ ВУЗА КАК ОСНОВАНИЯ ЭФФЕКТИВНОГО ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ ПРЕПОДАВАТЕЛЯ И ОБУЧАЮЩИХСЯ - Касен, Г. А.; Мухатаева, Д. И. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Мақалада ЖОО білім беру үдерісін өзектендіру оқушылар мен оқытушылардың өзара тиімді əрекетінің уəждеу негізі ретіндезерттеу қорытындылары сипатталады. Оқушылар мен өзара əрекет негізінде ЖОО-ғы оқу үдерісіндегі шығармалық жəне интеллектуалдық деңгейін белсенді жетілдіретін тұлғаны зерттеу авторлардың негізгі зерттеу аспектісі болып табылады. Оқытушы мен оқушылардың өзара əрекет үдерісі кең энергоақпараттық аймақ ретінде ЖОО білім беру үдерісінде тұлға деңгейінің өзектектілігі тұлғаны түрлі өзара əрекетжағдайаттарында жеке дара өзіндік ұйымдастыруының қорытындысы ретінде қарастырылады. Тұлғаның белсенділігін көрсететін жағымды уəждеу негізі ретінде бұл жүйе саналы белсенділікпен өзіндікдаралану деңгейінде көрсетіледі. Оқыту психологиялық тұрғыдан тұлғаны продуктивті қалыптасу үдерісіне айналады. Сондай-ақ, авторлар тұлғаның жаңа деңгейге жағымды уəждеу білім беру үдерісінің талапта жоқ екендігін білім беру субъектілерін өзара əрекетін тежеуін көрсетеді.