Борьба просветителей Азербайджана за обучение на родном языке и национальные школы в начале ХХ века. ХХ ғасырдың басындағы Əзірбайжан ағартушыларының ұлт тілінде оқыту жəне ұлттық мектептер үшін күресі. - Nagieva, L. (Journal of Educational Sciences, 2016)
В начале ХХ века создавшееся в России общественно-политическое положение оказало значительное влияние на Азербайджан. В статье рассматривается борьба азербайджанских просветителей в начале ХХ века за национальную школу и обучения на родном языке, за развитие государственного образования в Азербайджане.Мақалада автор Əзірбайжан халқының ұлттық ағартушыларының XX ғасырдың басындағы ана тілінде оқыту үшін жүргізген күресі туралы мəлімет келтіреді. Ұлттық мектептерді құру, ұлт тілінде оқытатын оқу құралдарын дайындау, білім беру саласын ұлттандыру, оқытудың жаңа тəсілдері мен əдістерін енгізу тəрбиенің мазмұны мен мақсатын анықтау ұлт зиялылары қызметінің басты жетекші күші болды.