Некоторые аспекты изучения нравственно- ценностной мотивации поведения студенческой молодежи. Студент жастардың мінез- құлықтарының адамгершілік- құндылықты мотивацияларының кейбір аспектілерін оқыту. - Kassen., G. A.; Mukhataeva., D.I. (Journal of Educational Sciences, 2016)
В статье представлены результаты исследования по изучению нравственно-ценностной мотивации поведения студенческой молодежи. Были изучены особенности формирования нравственного идеала, получено представление о доминировании той или иной ценности. В итоге авторы делают вывод, что в ценностях и ценностных ориентациях современных студентов можно выделить следующие характеристики: противоречивость нравственно-ценностной ориентации; преобладание инструментальных ценностей над терминальными; доминирование прагматических установок; отсутствие выраженного интереса к духовным ценностям и общественным интересам на фоне внутренней нравственно-ценностной мотивации. Намечаются перспективы дальнейшей работы со студенческой молодежью по формированию нравственно- ценностной мотивации поведения. Мақалада студент жастардың мінез- құлықтарының адамгершілік- құндылықты мотивацияларын зерттеу нәтижелері көрсетілген. Студент жастардың мінез құлықтарының адамгершілік- құндылықты мотивацияларын қалыптастырудың тәжірибелік- педагогикалық жұмыстары психологиялық- педагогикалық оқу пәндерінің оқыту мазмұнының тәрбиелік әлеуетіне және автордың өзіндік көзқарастарына құрылады. Қорытындыда авторлар құндылықтар және құндылықты бағдарлар қазіргі студенттердің мынадай сипаттамасын бөліп көрсетуге болатынын айтады: адамгершілік- құндылықты бағдарлардың қайшылықтары; терминалды құндылықтардан қолданбалы құндылықтардан жоғары болуы; прагматикалық көрсеткіштердің басым болуы;ішкі мотивациялардың аясында рухани құндылықтарға қызығушылықтың болмауы. Студент жастардың мінез- құлықтарының адамгершілік- құндылықты мотивацияларын қалыптастыру бойынша болашақта жасалатын жұмыстар бар екені байқалады.