Актуальные вопросы преподавания междисциплинарных курсов в вузе. Жоғары оқу орындарында пәнаралық курстарды оқытудың өзекті мәселелері. - Anarbek., N. (Journal of Educational Sciences, 2016)
В рамках данной статьи рассмотрены актуальные вопросы преподавания междисциплинарных курсов на примере сравнительной педагогики в университетах, так как она является одной из интенсивно развивающихся отраслей cовременного знания. В основу изложения будут положены основные компоненты содержания образования личностно- ориентированной педагогики. Так, И.Я. Лернер и М.Н. Скаткин под содержанием образования понимают педагогически адаптированную систему знаний, навыков и умений, опыта творческой деятельности и опыта эмоционально-волевого отношения, усвоение которой призвано обеспечить формирование всесторонне развитой личности, подготовленной к воспроизведению (сохранению) и развитию материальной и духовной культуры общества. Особенности преподавания междисциплинарных курсов мы рассмотрим через эти четыре компонента и приведем примеры интеграции содержания сравнительной педагогики и других дисциплин. Осы мақала аясында қазіргі білімнің қарқынды дамып жатқан саласы болып табылатындықтан университеттердегі салыстырмалы педагогика үлгісінде пәнаралық курстарды оқытудың өзекті мәселелерін қарастырылады. Мазмұндаудың негізіне жеке тұлғаға бағытталған педагогиканың негізгі компоненттері алынады. И.Я. Лернер мен М.Н. Скаткин білім, білік және дағдылар, шығармашылық әрекет тәжірибесі мен эмоционалды-еріктік қатынастар тәжірибесінің педагогикалық бейімделген жүйесін білім берудің мазмұны деп және бұл жүйені игерудің міндеті қоғамның материалдық және рухани мәдениетін жаңғыртуға(сақтауға) және дамытуға дайындалған жан-жақты дамыған жеке тұлғаның қалыптасуын қамтамасыз етуі тиіс түсінеді. Пәнаралық курстарды оқытудың ерекшеліктерін біз осы төрт компонент арқылы қарастырамыз және салыстырмалы педагогика мен басқа пәндердің мазмұнын интеграциялау мысалдарын келтіреміз.