Перспективные направления формирования эмоционально- ценностного отношения школьников к химическим знаниям. Оқушылардың химиялық білімдерге эмоционалды- құндылықтық қатынастарын қалыптастырудың перспективалық бағыттары. - Roman, S. V. (Journal of Educational Sciences, 2016)
В статье автором предпринята попытка поиска путей разрешения противоречия между потенциальными возможностями химии как средства развития ценностной сферы личности и несформированность и у школьников ценностного отношения к химическим знаниям. Эффективному формированию эмоционально- ценностного отношения школьников к химическим знаниям будет способствовать представление химии как фундаментальной науки, играющей важную роль в формировании личности благодаря огромному аксиологическому потенциалу, который предлагается рассматривать как систему таких ценностей – научной, мировоззренческой, воспитательной (гуманистической), общекультурной, исторической, валеологической, превентивной, практической (прикладной), природоохранной, политехнической и профориентационной. Это также значительно облегчит введение аксиологических (ценностных) начал в процесс преподавания химии. Мақалада автордың тұлғаның құндылық аймағын дамытудың құралдары ретіндегі химияның потенциалды мүмкіндіктері мен оқушылардың химиялық білімдерге деген құнды қатынасының қалыптаспауы мәселелеріндегі қарама-қайшылықтардың шешілу жолдарын іздестіруге деген ұмтылысы қарастырылған. Оқушылардың химиялық білімдерге деген эмоционалды-құндылықты қатынастарының тиімді қалыптасуында орасан зор аксиологиялық әлеуетіне орай тұлға дамуына маңызды болып табылатын ғылыми, әлемтану, тәрбиелік (гуманистік), жалпы мәдени, тарихи, валеологиялық, ескертушілік, тәжірибелік (қолданбалы), табиғат қорғаушылық, политехникалық және кәсіби бағытталушылық құндылықтар жүйесі негізінде қарастырылатын химияның іргелі ғылым ретінде танылуы ықпал етеді. Бұл сонымен бірге химияны оқыту процесіне аксиологиялық (құндылықтық) бастауларды енгізуді айтарлықтай жеңілдетеді.