Формы диагностики в иноязычном образовании в условиях компетентностного подхода. Құзыреттілік тәсілдеме аясында шет тілінде білім алу кезінде диагностика жүргізу жолдары. - Kassymbekova., M. A. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Статья посвящена проблеме диагностики межкультурной коммуникативной компетенции студентов вузов. Новая концепция качества образования предполагает переход от оценивания знаний к оценке компетенций, которыми владеют выпускники вузов. Управление образовательным процессом и качеством образования, соблюдение стандартов и нормативов осуществляется через систему мониторинга, включающей в себя систематическую диагностику, для выявления отклонений и контроля, для осуществления адекватной оценки. Овладение методами диагностики межкультурно- коммуникативной компетенции и ее составляющих – важный компонент профессиональной деятельности преподавателя в иноязычном образовании и она должна осуществляться планомерно и систематически. Необходимо изучить эти методы и внедрить их как обязательный компонент образовательного процесса. В статье также проводится анализ существующих определений понятий «компетенция», «межкультурно-коммуникативная компетенция», «диагностика» в современной методической литературе у нас и за рубежом. Мақала жоғарғы оқу орын студенттерінің мәдениетаралық коммуникативті құзіреттілігінің диагностикасын жүргізу мәселесіне арналған. Білім сапасының жаңа тұжырымдамасына сәйкес жоғарғы оқу орын түлектерінің білімін бағалау емес, олар иеленетін құзіреттілікті сараптау алға қойылады. Оқу процесі және білімнің сапасын басқару, стандарттар және нормативтерді ұстану мониторингтің жүйесі арқылы жүзеге асады,оның ішіне ауыпкетудің алдын алатын жүйелі диагностика және адекватты сарапшылық жасау үшін өткізілетін тексеріс кіреді. Мәдениетаралық коммуникативті құзіреттілігі және оның құрауыштарының қалыптасуының диагностика әдістерін игеру– оқытушының кәсіби қызметінің маңызды бөлігі болып саналады және ол әрдайым жоспарлы және жүйелі жүзеге асырылуы керек. Осы әдістермен танысып және оларды оқу процесіне енгізу қажет. Мақалада да «құзіреттілік», «мәдениетаралық коммуникативті құзіреттілік»,«диагностика» деген ұғымдардың ұйғарымдары сарапталады.