Влияние суфийских элементов на формирование духовного мира личности.Жеке тұлғаның рухани әлемінің қалыптасуына сопылық элементтерінің әсері. - Sarsenbaeva., B. G.; Sutzhanov., S. N.; Kurmangozhaeva., E. S. (Journal of Educational Sciences, 2016)
В статье рассматривается влияние ислама на формирование духовного мира личности. Авторы отмечают, что элементы суфизма отражены в восточной литературе, в том числе в произведениях казахских поэтов Шакарима Кудайбердиева и Машхур Жусуп Копеева. Их труды оказывают влияние на духовное формирование личности. Мир ислама бескрайний и безграничный. Огромное значение имеет определение и раскрытие содержания произведений, написанных в духе ислама, идеи «поиска пути к Истине». В статье подчеркивается, что, во-первых, изучение произведений необходимо для определения и понимания «духа» в тюркской литературе, во-вторых, для поиска возможностей приближения современного общества к религии, в частности, ислама. Также в статье подчеркивается, что под газелями и рубаи таятся глубокие мысли, духовные ценности. Темой софистической литературы является Любовь. Поэтому авторы подчеркивают, что сегодня требует внимания проблема духовного мировоззрения, так как, чем глубже проникаешь в глубины Исламского мира, тем бесспорнее можно найти в ней жемчужину мысли. Мақалада жалпы исламияттың әлемдік руханият дамуындағы рөлі сөз етіліп, сопылық танымның жеке тұлғаның қалыптасуына тигі- зер игі әсері қарастырылады. Басылым авторлары шығыс әдебиетіндегі,nоның ішінде Шәкәрім Құдайбердіұлы мен Мәшһүр Жүсіп Көпей-ұлының шығармаларындағы сопылық сарындардың жеке тұлғаның қалыптасуындағы ықпалын нақты мысалдар негізінде атап көрсетеді. Шынында ислам әлемі шетсіз де, шексіз. Олай болса, оның әсер- ықпалында да шек жоқ. Қалай десек те, ислам рухында жазылған, Хақ жолын мақсұттаған туындылардың маңызын ашып, анықтаудың игілігі өте зор. Бұл біріншіден, шығыстық, түркілік әдебиеттің тынысын танып,таңбалау үшін, екіншіден, қоғамымыздың дін-исламға жақындай бастауының қажеттілігін айқындайды. Аталмыш мақалада шығыс шайырларының рубаилары мен ғазелдерінде терең ойлардың барлығы, рухани құндылықтардың жатқандығы және сопылық әдебиеттің Аллаға деген сүйіспеншілікке егізделгендігі зерделенген. Осыған орай, бүгінгі күні адамзаттың рухани дүниетанымын қалыптастыру үшін Ислам әлеміне бойлай еніп, сопылық ілімнің інжу-маржанынан сусындаудың қажеттілігі орасан.