Двигательная активность и физическая подготовленность обучающихся в общеобразовательных школах г. Караганды. Қарағанды қаласының жалпы білім беретін мектептеріндегі білім алушылардың қозғалыс белсенділігі мен дене дайындығы. - Kispayev., Т.А. (Journal of Educational Sciences, 2016)
В статье обсуждаются вопросы двигательной активности (ДА) и физической подготовленности (ФП) обучающихся в общеобразовательных школах г. Караганды. Получены показатели суточной двигательной активности и физической подготовленности подростков, обучающихся в общеобразовательных школах г.Караганды. Проведен анализ абсолютных показателей каждого обучающегося по показателям ФП. Обучающиеся, не занимающиеся спортом, имеют низкие показатели суточной двигательной активности, не соответствующие гигиеническим нормативам. У 40-60% подростков отмечается гипокинезия.Имеют низкие показатели физической подготовленности,не соответствующие стандартам среднего уровню развития этих значений. В то время как у занимающихся спортом полученные показатели соответствуют гигиеническим нормам. Автором даны практические рекомендации. Мақалада Қарағанды қаласының жалпы білім беретін мектептердегі білім алушылардың дене дайындығы (ДД) және қозғалыс белсенділігінің (ҚБ) мәселелері талқыланады. Қарағанды қаласының жалпы білім беретін мектептеріндегі білім алатын жасөспірімдердің бір күндік (тәуліктік) қозғалыс белсенділігінің көрсеткіші алынды. ДД көрсеткіші бойынша әрбір білім алушының абсолютті көрсеткішіне талдау жүргізілді. Алынған мәліметтер зерттеудің статистикалық әдістері болып негізделгенқорытындылар алынды. Спортпен шұғылданбайтын оқушыларының бір күндік қозғалыс белсенділігі төмен және гигиеналық нормаларға сай келмейді. 40-60% жасөспірімде гипокинезия байқалды. Ал спортпен шұғылданатын оқушылардың дене дайындығының көрсеткіші гигиеналық нормаларға сәйкес келеді. Авторлар тәжірибелік ұсыныстар берілді.