Жоғары білімдегі оқу жетістіктерін сырттай бағалау: 2014 жылдың нәтижелері мен көрсеткіштері.Внешняя оценка учебных достижений в высшем образовании: результаты и показатели 2014 года. - Yntymakov., Т. Zh.; Аltynbayeva., Sh. B.; Baimbetova., K. E.; Skabayeva., Т. N. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Бұл мақалада жоғары оқу орындарында (ЖОО) оқу жетістіктерін сырттай бағалаудың (ОЖСБ) 2012-2014 жж. нәтижелерінің көрсеткіштері беріліп отыр. ОЖСБ нәтижесіне ЖОО мамандық бағыты,мамандық, пәндер бойынша өңделіп, салыстырмалы талдау жасалынған. ЖОО мәртебесі кесіндісінде (ұлттық, мемлекеттік, акционерлік және жеке меншік) жасалған клестерлік талдау түрінде дәстүрлі бағалау жүйесі бойынша 2013, 2014 жж. ОЖСБ нәтижелері беріледі. 2014 ж. ОЖСБ қорытындысы бойынша күндізгі және сырттай оқу бөлімі студенттерінің көрсеткіштері салыстырылып, диаграмма түрінде берілген. ОЖСБ-2014 нәтижесі бойынша ЖОО мәртебесі кесіндісінде «Құқық» мамандығының пәндеріне кластерлік талдау жасалынған. ОЖСБ нәтижесінің көрсеткіштері кредиттік және дәстүрлі бағалау жүйесі түрінде берілген (2013-2014 жж.). «Әлеуметтік ғылымдар,экономика және бизнес» бағыты бойынша 2013-2014 жылдарында ең жоғары көрсеткіш көрсеткен бір мемлекеттік ЖОО, бір жекеменшік ЖОО және республиканың көрсеткішіне салыстырмалы талдау жасалынған. ОЖСБ нәтижесі негізінде «өте жақсы», «жақсы», «қанағаттанарлық», «қанағаттанарлықсыз» баға тапсырған студенттердің пайыздық көрсеткіші диаграмма түрінде берілген. Мақаладан ОЖСБ-ның жыл сайынғы динамикасын көруге болады. Ұлттық тестілеу орталығының сайты www.testcenter.kz В статье представлены результаты внешней оценки учебных достижений 2012-2014 гг. По результатам ВОУД 2013 и 2014 гг. проведен кластерный анализ по традиционной системе оценивания в разрезе статуса вузов (национальный, государственный,акционированный и частный). По итогам ВОУД-2014 в виде диаграммы представлены сравнительные данные результатов тестирования студентов дневного и заочного отделений. В разрезе статуса вузов проведен кластерный анализ по дисциплинам специальности «Юриспруденция». Показатели результатов ВОУД представлены в виде традиционной и кредитной системы оценивания (2013-2014 гг.). По направлению «Социальные науки, экономика и бизнес» проведен сравнительный анализ,приведены данные за 2013-2014 гг. одного из государственных вузов,одного из частных вузов, а также показатели по республике. Приведены данные о количестве студентов, сдавших ВОУД на «отлично», «хорошо», «удовлетворительно» и «неудовлетворительно». В статье можно увидеть ежегодную динамику ВОУД. СайтНационального центра тестирования www.testcenter.kz