Система высшего и послевузовского образования Республики Казахстан: прошлое и настоящее. Қазақстан Республикасы жоғары және жоғары оқу орыннан кейінгі білім беру жүйесі: өткені мен қазіргі жағдайы. - Assylbekova., A. (Journal of Educational Sciences, 2016)
В статье освещаются основные тренды развития системы высшего и послевузовской образования Республики Казахстан с начала 1990-х по настоящее время. За время независимости в Казахстане была проведена серия реформ в образовании, в том числе в области высшего и послевузовского образования. Это внедрение основных принципов Болонского процесса: трехуровневой модели подготовки кадров, независимой оценки качества через проведение аккредитации вузов и образовательных программ, кредитной системы обучения и обеспечение автономности вузов и выдачи приложения к диплому. Более того был расширен доступ к высшему образованию через проведение ЕНТ и увеличения образовательного заказа на подготовку кадров по программам высшего образования. К тому же одаренная молодежь Казахстана получила возможность обучаться в лучших вузах мира по международной программе «Болашақ» и повышать уровень своих знаний у ведущих отечественных и мировых ученых в Назарбаев Университет. В целях дальнейшего развития системы высшего и послевузовского образования необходима дальнейшая работа по повышению научного потенциала вузов, участие заинтересованных сторон в определении содержания высшего и послевузовского образования и государственная поддержка системы обеспечения качества. Мақалада 90-жылдардың басынан бастап қазіргі уақытқа дейінгі жоғары және жоғары оқу орыннан кейінгі білім беру жүйесінде орын алып отырған негізгі трендтер қарастырылуда. Қазақстанда тәуелсіздік алған кезден бастап аталған бағытта бірқатар реформалар жүзеге асырылды.Мәселен, Болон үрдісінің келесі негізгі қағидалары енгізілді: мамандар даярлаудың үш деңгейлі моделі, жоғары оқу орындары мен білім беру бағдарламаларын аккредиттеу арқылы жүзеге асырылатын сапаны тәуелсіз бағалау, кередиттік оқыту жүйесі, жоғары оқу орындары автономиясын қамтамасыз ету мен дипломға қосымша беру және т.б. Сонымен қатар, бірыңғай ұлттық тестілеуді енгізу және жоғары білім беру бағдарламалары бойынша дайындалатын мамандарға тапсырысты арттыру арқылы жоғарғы білім қол жетімділігі арттырылды. Қазақстанның дарынды азаматтары «Болашақ » халықаралық бағдарламасы арқылы әлемнің үздік жоғары оқу орындарында білім алып, Назарбаев Университетінде білімдерін шыңдауға мүмкіндік алды. Дегенмен, жоғарғы жоғары және жоғары оқу орыннан кейінгі білім беру жүйесін дамыту мақсатында жоғары оқу орындарының ғылыми әлеуетін арттырып, мүдделі тараптардың білім беру мазмұнын анықтауға қатыстырып, сапаны қамтамасыз етудемемлекеттік қолдауды күшейту қажет.