Развитие креативности студентов в образовательной среде вуза. Жоғары оқу орындарының білім беру ортасында студенттердің креативтілігін дамыту. - Mynbayeva., A. K.; Galimova., N. R. (Journal of Educational Sciences, 2016)
В статье продемонстрирована часть результатов первого этапа исследования по гранту №1763/ ГФ4 «Развитие креативности и творческих способностей студентов как фактор повышения интеллектуального потенциала Казахстана» МОН РК. Рассмотрены понятия «креативность», «творчество», «творческие способности», «образовательная среда вуза». Сравнены понятия «креативность» и «творчество», систематизированы теоретические основы развития креативности в виде схемы, включающей фазы развития креативности, этапы становления, подходы к изучению, внешние и внутренние факторы, влияющие на креативность личности. Спроектирована модель развития креативности студентов в образовательной среде вуза. Модель состоит из цели и задач, принципов развития креативности, содержания и методов, программы развития кравтиности студентов, результата. Приведены результаты опытно-педагогической работы по апробации модели и программы развития креативности, в котором приняло участие 40 студентов педагогических специальностей КазНУ им. аль-Фараби. Мақалада ҚР БжҒМ №1763/ ГФ4 «Қазақстанның интеллектуалды әлеуетін арттыру факторы ретінде студенттердің шығармашылық қабілеттіліктері мен креативтіліктерін дамыту» атты гранттық зерттеудің бірінші кезеңінің кейбір нәтижелері көрсетіледі. «Креативтілік»,» «шығармашылық», «шығармашылық қабілеттіліктер», «жоғары оқу орындарының білім беру ортасы» ұғымдарының түсініктері қарастырылады. «Креативтілік» және «шығармашылық» ұғымдары салыстырылады, креативтілікті дамытудың теориялық негіздеріне қатысты креативтілікті дамыту фазалары, қалыптасу кезеңдері, оқыту тұрғылары және тұлғаның креативтілігіне ықпал ететін ішкі және сыртқы факторлар кестелер түрінде жүйеленеді. Жоғары оқу орындарының білім беру ортасында студенттердің креативтілігін дамытудың моделі жобаланады. Модель мақсат, міндеттерден, креативтілікті дамыту ұстанымдарынан, мазмұн мен әдістерден, студенттердің креативтілігін дамыту бағдарламасынан және алынған нәтижелерден тұрады. Креативтілікті дамыту моделі мен бағдарламасын байқаудан өткізу бойынша әл-Фараби атындағы ҚазҰУ педагогикалық мамандықтарынан 40 студент қатысқан тәжірибелік-педагогикалық жұмыстың нәтижелері беріледі.