Воспитательный потенциал песенного творчества Шамши Калдаякова. Шәмші Қалдаяқов шығармашылығындағы әндердің тәрбиелік әлеуеті. - Kaliakbarova., L. T. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Воплощением духовности и мудрости казахского народа является его традиционная культура, а именно, песенное искусство, в котором ярко выражены представления о прекрасном и возвышенном. Песенное искусство казахов корнями уходит в фольклор и народное творчество. Данная статья посвящена одному из ярчайших представителей жанра эстрадной песни Шамши Калдаякову, композитору, личность которого стала знаковой фигурой целой эпохи. Песня же стала главным жанром его творчества, формировавшегося в недрах казахской культуры. Песни Шамши наполнены добротой, душевностью, любовью. Они сразу проникают в душу и сердце слушателя. Как показывает анализ творчества композитора, Ш. Калдаяков не был синкретическим творцом, не создавал поэтические тексты и не являлся исполнителем своих песен. Вместе с тем то, с какой любовью относится народ к личности и к творчеству Ш. Калдаякова, можно сравнить с почитанием и обожанием, с каким в традиционном обществе относились к салам и сере. Ведь они всегда были истинными любимцами публики. Қазақ халқының рухани байлығы мен даналығы – оның дәстүрлі мәдениеті, нақтырақ айтсақ ғажайыптылық пен асқақтық айқын сезілетін ән өнері болып табылады. Қазақ ән өнерінің түп тамыры фольклор мен халық шығармашылығында жатыр. Мақала эстрадалық ән жанрының жарқын өкілінің бірі, толық бір дәуірдің белгілі тұлғасына айналған, композитор Шәмші Қалдаяқовқа арналған. Ал қазақ мәдениетінің қойнауында қалыптасқан ән, оның шығармашылығының басты жанрына айналды. Шәмші әндері мейірім, руханилық, адамгершілік, сүйіспеншілік, махаббатқа толы. Ол әндер тыңдаушының жан-жүрегіне бірден ұялайды. Композитор шығармашылығының сараптамасы көрсеткендей, Ш.Қалдаяқов синкретикалық жаратушы болмаған, поэтикалық мәтіндер жазбаған, және де өз әндерінің орындаушысы болмаған. Сонымен қатар, халықтың Ш.Қалдаяқовтың жеке тұлғасы мен шығармашылығына деген махаббатын дәстүрлі қоғамда сал-серілерге қатысты көрсетілген құрмет пен қадірлеушілікпен салыстыруға болады.