Концептуализация образовательной политики: история, теория и практика. Білім беру саясатының тұжырымдалуы: тарих, теория жəне практика. - Taubayeva, Sh. T. (Journal of Educational Sciences, 2016)
В статье раскрыты исторические и теоретические предпосылки концептуализации образовательной политики. Представлен анализ фундаментальных трудов, посвященных исследованию системных осно-ваний моделирования стратегии образования (Ф. Кумбс, Б. Гершунский, казахстанцы – А.Нурмагамбетов, А.Кусаинов, А.Булатбаева и др.). Дано определение концептуализации образовательной политики как способа ее осмысления с позиции теории создания педагогической концепции. Предложена классификация концепций в области образовательной политики. Рассмотрены требования к модели метаконцепции. В практике реализации концепций образовательной политики рассмотрены стратегиональная организация образования (маршрут-перспектива – программа – методика – ориентир – конкретизация) и маршрутиза-ция организации образования (обновляются содержание, методы обучения, способы организации целостного педагогического процесса). Использование в процессе проектирования и маршрутного построения содержания образования в общеобразовательной школе технологии эвристического обучения способствовало инновационному обновлению содержания образования, его частичной интеграции и структурной перестройке. Статья подготовлена в рамках выполнения гранта МОН РК «Исследование образовательной политикиКазахстана и стран Eвропы: сравнительный аспект для развития человеческого капитала и формирования интеллектуальной нации».Мақалада білім беру саясатының тұжырымдалуының тарихи жəне теориялық алғышарттары қарастырылады. Білім беру стратегияларын модельдеу бойынша (Ф. Кумбс, Б. Гершунский, қазақстан дықтар– А.Нұрмағамбетов, А.Құсайынов, А.Болатбаева жəне т.б.) жүргізілген іргелі зерттеулерге жүйелі жасалған талдаулар көрсетіледі. Білім беру саясатының тұжырымдалуын педагогикалық тұжы рымдамаларды жасау теориялары тұрғысынан қарастыра отырып, оған түсіндірудің бір əдісі ретінде анықтама беріледі. Білім беру саясаты саласы бойынша дайындалған тұжырымдамалардың классификациясы ұсынылады. Метатұжырымдамалар моделіне қойылатын талаптар туралы айтылады. Білім беру саясатының тұжырымдамасын жүзеге асыру практикасында білім беруді стратегиялық ұйымдастырудың (маршрут – болашақ – бағдарлама – əдістеме – бағдарлау – нақтылау) жəне білім беруді ұйымдастыру маршруттары ( білім мазмұны жаңарады, оқыту əдістері, тұтас педагогикалық үдерісті ұйымдастырудың əдістері) қарастырылады. Жалпы білім беретін мектептердегі білім мазмұнын жобалау мен маршруттық құрастыруда эвристикалық оқыту технологиялары білім мазмұнының инновациялық жаңаруына, жарты-лай интеграциялануына жəне құрылымдық қайта құрылуына септігін тигізеді. Мақала «Қазақстан жəне Еуропа елдерінің білім беру саясатын зерттеу: интеллектуалды ұлт қалыптастыру жəне адам капиталын дамытудың салыстырмалы аспектісі» тақырыбындағы ҚР БжҒМ гранты бойынша дайындалды.