Формирование системы ценностей старшеклассников как субъектов гражданского общества средствами проектной деятельности. Жобалау іс- əрекеті құралдары арқылы азаматтық қоғам субъектісі ретінде жоғары сынып оқушыларының құндылықтар жүйесін қалыптастыру. - Nazarenko, G. A. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Статья освещает основные результаты опытно-экспериментальной работы на базе Тальновской общеобразовательной школы І-ІІІ степеней №2 Черкасской области Украины по формированию системы моральных, политических и правовых ценностей старшеклассников как субъектов гражданского общества. Педагогический коллектив учреждения исследовал потенциальные возможности проектной деятельности в содействии осознанию учащимися демократических ценностей. Педагоги стимулировали активное участие учащейся молодёжи в различных проектах, направленных на актуализацию демократических ценностей. В статье описаны воспитательные мероприятия – комплексный проект «Фестиваль ученическихпрезентаций», «Право в Украине и мире», конференции «Правоохранительные органы Украины», «История демократии и прав человека в Украине», «Все мы разные, но равные», «Знаем и реализуем свои права и свободы», проекты «Школа моими глазами» и «Город моими глазами», проект «Территория чистой окружающей среды», школьный форум-театр, школьная электронная газета «Большая перемена», социальногражданский Интернет-проект «В чьих руках судьба Украины?», экологический телекоммуникационныйпроект «Родной природе – на подмогу». Результаты поточного мониторинга и контрольного диагностирования показали эффективность проектной деятельности для формирования у старшеклассников системы демократических ценностей. Разработаны методические рекомендации по использованию воспитательного потенциала проектной деятельности в организации участия старшеклассников.Мақалада Украинаның Черкассы облысындағы жалпы білім беретін І-ІІІ деңгейдегі № 2 Тальнов мектебінің базасында азаматтық қоғам субъектісі ретінде жоғары сынып оқушыларының моральдық,саяси жəне құқықтық құндылықтарын қалыптастыру бойынша өткен тəжірибелік-эксперименттік жұмыстың нəтижелері көрініс береді. Мекеменің педагогикалық ұжымы жобалау іс-əрекетінің оқушылардың демократиялық жариялылық құндылықтарды ұғынуындағы мүмкіндіктерінің əлеуетін зерттеген. Педагогтер оқушы жастардың жариялылық-демократиялық құндылықтарын белсендіруге бағытталған əртүрлі жобаларға қатысуларына жағдай туғызады. Мақалада оқушылардың кешенді фестивалі, «Əлемдегі жəне Украинадағы құқық» жобаларындағы презентациялары, «Украинаның құқық қорғау органдары», «Украинадағы адам құқығын қорғау жəне жариялылық тарихы», «Біз əртүрліміз, бірақ теңбіз», «Өз бостандықтарымыз бен құқықтарымызды білеміз жəне таратамыз» атты конференциялар жəне « Менің көзқарасымдағы мектеп», «Менің көзқарасымдағы қала» жəне «Қоршаған ортадағы таза территория» жобалары, мектептің форум-театры, «Үлкен үзіліс» атты мектеп электронды газеті, «Украинаның тағдыры кімнің қолында» тақырыбындағы əлеуметтік-азаматтық Интернет-жоба, «Туғантабиғатқа көмек» экологиялық телекоммуникациялық жобалары туралы жұмыстар сипатталады. Ағымдағы мониторинг жəне диагностикалық бақылаулар жобалау іс-əрекетінің жоғары сыныпоқушыларында жариялылық-демократиялық құндылықтарды қалыптастыруда тиімді нəтиже беретіндігін көрсетті. Жоғары сынып оқушыларының тəрбиелік əлеуетін дамытуда жобалау іс-əрекетін ұйымдастыру туралы əдістемелік нұсқаулар дайындалды.