Музеи в современном образовании: история проблемы. Қазіргі білім берудегі музейлер: мəселенің тарихы. - Delibaltova, V. К.; Baktybayev, Zh. Sh. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Включенность музея в образовательный процесс способствует формированию исторической, психологической, педагогической компетенции будущего специалиста. В статье рассмотрены исследова-ния европейских ученых А. Верниу, Е. Медведевой, А. Лихтварка, Г. Кершенштейнер, Г. Фройденталя, Дж. Дьюи и других о педагогическом потенциале музеев. При наличии на международном уровне серьез-ного теоретического материала и практического опыта, связанных со спецификой и возможностями реализации образовательной функции музеев, в том числе по отношению работы с детьми и юношами, внеполя зрения специалистов остается компетентность музейного специалиста, имеющего самую большую ответственность за развитие образовательного потенциала музея и его образовательную деятельность. Доказательство необходимости профессиональной подготовки такого специалиста, научного обоснования его квалификации остается актуальной задачей ХХI века. Рассмотрены исторические аспекты развития музеев с образовательной спецификой в Германии, США, Австрии, России, Болгарии. В статье рассмтаривается проблематика вопросов, связанных внедрением и развитием курса «Музейная педагогика». В заключении представлены выводы о появлении и развитии музейно-педагогической мысли, об исторической перспективе музейной педагогической теории и практики. Мұражайлардың білім беру үдерісіне қатысуы болашақ маманның тарихи, психологиялық, педагогикалық құзыреттіліктерінің қалыптасуына ықпал етеді. Бұл мақалада А. Верниу, Е. Медведева,А. Лихтварк, Г. Кершенштейнер, Г. Фройденталь, Дж. Дьюи жəне т.б. сияқты Еуропа ғалымдарының зерттеулеріне сілтемелері қолданылған. Халықаралық деңгейде балалар мен жасөспірімдермен жұмысжасау барысында музейлердің білімдік функцияларын іске асыру мүмкіндіктері мен маңыздылығына байланысты нақты теориялық материал мен практикалық тəжірибенің бар болуында музейлер мамандардыңқұзіреттілігіне көңіл бөлінбеген. Музейдің білімдік əлуетінің дамуына жəне оның білімдік іс-əрекетіне музей мамандардың құзіреттілігінде үлкен жауапкершілігі бар. Осындай мамандардың қажеттілігі жəне оның біліктілігі бар болуының дəлелі жаңа заманның міндеті болыпта былады. Мұражайлардың тарихи даму аспектісі Германия, АҚШ, Австрия, Ресей жəне Болгариядағы білім беру мəселесінде арнайы қарастырылады. Сонымен қатар мақалада «Музей педагогикасы» пəніне неліктен аз көңіл аударылады деген сұрақтармəселелері зерттелген. Қорытындыда музейлік педагогикалық ойлар дамуының жəне пайда болуы туралы,музейлік педагогикалық теория мен практикасының тарихи болашағы туралы тұжырымдамаларұсынылған. Мақалада «Мұражай педагогикасы» пəні курсын ендіру мен дамытуға байланысты сұрақтар мен мəселелер қарастырылған.