Новые подходы к методике совершенствования технико-тактической подготовки борцов казах-курес - Myrzabosynov, E. (Journal of Educational Sciences, 2017)
Бұл жұмыста қазақ күресі палуандарының техникалық-тактикалық дайындығын модельдеу сипаттамасы негізінде жетілдіру мәселелері қарастырылады. Мақалада техникалық-тактикалық әрекеттерді жетілдіру нұсқалары, әр кезеңнің тапсырмаларын шешуге көмектесетін міндеттер мен әдістемелік тәсілдер баяндалған. Палуанның спорттық қызметтерінің ерекшеліктеріне басты назар аударылған. Авторлар жарыс кездесулерінің стенографиялық жазба көрсеткіштерін есепке алып отырды. Әзірленген әдістеменің тиімділігі педагогикалық тәжірибелердің нәтижелерімен расталған. Қазақ күресі палуандарының техникалық-тактикалық дайындығы бойынша автормен әзірленген модельдік сипаттамалары жаттықтырушыға жаттықтыру үрдісінде қорғаныстық және шабуылдау әрекеттерінің көптүрлілігін, жарыс кездесулерінде техникалық-тактикалық іс-әрекеттерді орындау тиімділігін қадағалауға мүмкіндік береді. Түйін сөздер: техникалық-тактикалық әрекеттер, қазақ күресі, белдесу, техникалық- тактикалық дайындық, спорттық әрекет.