Жоғары оқу орнында болашақ маманның бəсекеге қабілеттілігін арттыруда көптілді ортаны қалыптастырудың маңыздылығы. Формирование многоязычной среды у будущих конкурентоспособных специалистов в высших учебных заведениях. - Atemova, K. T.; Issabekova, G. B. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Қазақстан Республикасының қарқынды дамуы дамыған елдер қатарынан орын алуға кең мүмкіндік туғызып, жаһандық білім кеңістігінде еркін интеграциялануға жағдай туғызып келеді. Қазақстан – көп ұлтты мемлекет. Қазақстан – жалпы тарихи тағдыры ұштасқан 130-дан астам этникалық топтар өкілдерінің ұлт бірлігі топтасқан, серпінді даму үстіндегі ел. Бүгінгі күні біздің қоғамымызда қостілділік біртіндеп көптілділікке ауысып келеді. Бұл көптілділіктің негізгі басымдығы ана тіліне беріледі, өйткені қазақ тілін мемлекеттік тіл ретінде меңгеру азаматтардың бірігуіне ықпал етсе, орыс тілі ғылыми-техникалық ақпарат көзі болып табылады, ал шетел тілі адамдардың өзін-өзі əлемдік қоғамдастыққа сəйкестендіру қабілеттерін дамыту үшін қажет. Ол, ең алдымен, еңбек рыногындағы мамандардың көптілді меңгеруі мен көпмəдениетті тұлға болып қалыптасуының нəтижесінде мүмкін болып отыр. Осы тұста мақала мазмұны бүгінгі күнгі білім беру жүйесіндегі оқу-тəрбие үрдісінің көптілді орта қалыптастыруға ықпалету жағдайларын сипаттауды қамтиды. Бүгінгі бəсекелестік заманында мектептегі оқушылардан бастап жоғары оқу орнындағы болашақ мамандарға дейінгі, қала берді еңбек ұжымындағы мамандардыңкəсіби шеберлігін шыңдауда көптілді меңгерудің маңыздылығы өзекті мəселе ретінде қарастырылады. Көптілділік негізінде көпмəдениетті тұлғаны қалыптастыру тəжірибелері мемлекеттік деңгейдегі іс ша-ралар нəтижесінде іске асырылып келетіндігі жəне Республикамыздағы тілдік оқыту жұмыстарының нəтижелері мен болашағы тұжырымдалады. Қорыта келгенде, көптілділіктің бүгінгі бəсекеге қабілетті маман даярлаудың маңызды көрсеткіштерінің бірі екендігі баса айтылады.В статье рассматривается внедрение полиязычного образования при обучении молодых специалистов. Актуализирован вопрос формирования поликультурной личности специалиста. Рассматриваются государственные программы на базе полиязычного образования в сравнении возможности образовательнойсистемы. Описываются возможности полиязычного образования в подготовке конкуретноспособного специалиста. Примером полиязычной личности является Абу Насыр Аль-Фараби, ученый-философ средних веков, владевший 70 языками. Сегодня в нашем обществе двуязычие постепенно переходит в полиязычие. В полиязычии приоритет дается родному языку, потому что усвоение казахского языка как государственного способствует солидар-ности граждан, руский язык остается источником научно-технической информации, а знание иностранных языков помогает человеку иденфицировать себя в мировом сообществе для развития личностныхспособностей. На рынке труда этого можно добиться в первую очередь только по результатам формирования полиязычних специалистов и поликультурной личности. В связи с этим в данной статье описываетсязначимость учебно-воспитательного процесса в образовании в формировании поликультурной личности. В нынешнем конкурентоспособном веке в повышении профессионального мастерства, начиная со школьников и будущих специалистов вуза, и даже в трудовых организациях полиязычие остается остройпроблемой. Рассматриваемые мероприятия практики формирования полиязычной личности осуществляются на государственном уровне и на основе полиязычия характеризуются результаты и перспективыязыковых учебных работ в республике. В заключении можно сказать, что полиязычие является в нынешнее время как один из показателейподготовки будущих конкурентоспособных специалистов.