Индикаторы информатизации школьного образования. Мектепте білім беруді ақпараттандыру индикаторлары. - Tazhigulova, A. I. (Journal of Educational Sciences, 2016)
В статье актуализируется проблема определения индикаторов информатизации школьного образования. С их помощью можно описывать текущее состояние процесса информатизации. Мониторинг и оценка результатов внедрения информационно-коммуникационных технологий в образовательный процесс имеет решающее значение при определении дальнейшей стратегии развития электронного обучения иинформатизации образования в целом. В статье приведены критерии выбора индикаторов, разработанные экспертной группой Европейской экономической комиссии ООН (UNECE). Индикаторы должны соот-ветствовать условиям SMART – S (Specifi c) – конкретными; M (Measurable) – измеримыми; A (Achievable)– достижимыми; R (Real) – реальными; T (Times) – привязанными ко времени. Для определения индикаторов оценки применения ИКТ в школьном образовании нам показался полезным опыт Великобритании, где в качестве инструментария применяется матрица British Educational Communications and Technology Agency (ВЕСТА). Он включает 32 показателя, помогает определить 6 уровней информатизации школы.Интересен опыт России, приведены федеральные индикаторы проекта «Информатизации системы образования». Обоснована необходимость проведения научных исследований по разработке индикаторов длянациональной системы мониторинга.Мақалада мектепте білім беруді ақпараттандыру индикаторларын анықтау мəлелелері өзектендіріледі. Олардың көмегімен ағымдағы ақпараттандыру үдерісін сипаттауға болатыны туралы айтылады. Білімберуді ақпараттандыру мен электронды оқытуды дамытудың алдағы стратегиясын анықтау барысында оқыту үрдісінде АКТ ендіру мониторингі мен бағалау нəтижелерінің атқаратын маңызы зор. Мақалада БҰҰ (UNECE) Еуропалық экономикалық комиссиясының сараптамалық тобы жасаған индикаторларды таңдау өлшемдері көрсетіледі. Индикаторлар нақтырақ айтсақ; SMART – S (Specifi c) – M (Measurable) – өлшеуге болатын; A (Achievable) – қолжетімді; R (Real) – шынайы; T (Times) – уақытпен енгізілетін шарттарға сəйкес болуы керек. Мектепте білім беруде АКТ қолдану индикаторларын бағалауды анықтау инструменті ретінде біздің ойымызша, Ұлыбританияның British Educational Communications and Technology Agency (ВЕСТА) матрицасы тиімді деп танылады. Ол 32 көрсеткіш бойынша мектепті қпараттандырудың 6 деңгейін анықтауға мүмкіндік береді. Ресей тəжірибесіндегі «Білім беру жүйесін ақпараттандыру» жобасында көрсетілген федералдық индикаторлар да қызықты деп саналады. Ұлттық мониторинг жүйесін жасаудағы индикаторларды анықтауда ғылыми зерттеу жүргізудің қажеттігі негізделді.