Контент-талдаудың салыстырмалы-педагогикалық зерттеу əдісі ретіндегі ерекшеліктері.Особенности контент-анализа как сравнительно-педагогического метода исследования. - Anarbek, N. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Қазақстанның əлемдік білім беру кеңістігіне мүше ретінде кіруі қарсаңында білім беру жүйелеріне салыстырмалы зерттеулер жүргізу қажеттілігі өзекті мəселеге айналды. Бұл ағым əлемдік білім беру ісіндеболып жатқан жаһандану жəне бірігу үдерістерінің кезеңінде көптеген елдерде, аймақтарда байқалады. Салыстырмалы педагогиканың ғылым ретінде жаңаша дамуы əдіснамалары мен əдістемелерінің қарқынды түрде толықтырылуымен сипатталады; этномəдени, пəнаралық, парадигмалық, ресурстық тəсілдер, сондай-ақ модельдеу, контент-талдау (мазмұндық талдау) əдістері қолданылады. Осы мақала шеңберінде салыстырмалы педагогикалық зерттеуде контент- талдау əдісін қолданудыңерекшеліктері жан-жақты талданып, оның білім беру жүйелерін зерттеудегі теңдесі жоқ əдіс екендігі толық дəлелденеді, сонымен қатар бұл əдістің келешекте даму мүмкіншілігі де зор.В условиях вхождения Казахстана в мировое образовательное пространство актуализируется необходимость проведения сравнительных исследований образовательных систем. Данная тенденция в условиях глобализирующегося мирового сообщества прослеживается во многих странах, регионах. Современноеразвитие сравнительной педагогики как науки характеризуется интенсивным обогащением методологии и методики проведения исследований: используются этнокультурный, междисциплинарный, парадигмальный, ресурсный подходы, а также методы моделирования, технологизации, контент-анализа. В рамках данной статьи хотелось бы ответить на вопросы об особенностях использования контент-анализа в сравнительно-педагогическом исследовании: структура проведения, типы выборок, единицы анализа и т.д. В эпоху глобализационных и интеграционных процессов, происходящих в мировом образовании, дляэффективного проведения сравнительно-педагогических исследований необходимы новые инструменты, методы, технологии, которые необходимо внедрять уже при подготовке педагогов. Как видно из данной работы контент-анализ является незаменимым методом исследования образовательных систем и имеет большие перспективы развития.