О дальнейшем совершенствовании системы подготовки научных кадров высшей квалификации в Республике Казахстан. Қазақстан Республикасында ғылыми мамандарды дайындау жүйесінің әрі қарай жетілдіру туралы. - Kabatayeva, B. S.; Kabatayeva, R. S. (Journal of Educational Sciences, 2016)
В настоящее время в Республике Казахстан актуальна задачаформирования научных кадров высшей квалификации новой формациина основе интеграции образования, науки и инноваций. Этот процесссоответствует основным принципам Болонского процесса, программеформирования интеллектуальной нации и стратегии развитияреспублики. В связи с переходом на международный уровеньподготовки кадров Казахстан принял новую для страны системуподготовки кадров «бакалавриат – магистратура– докторантура PhD». К настоящему моменту образовательные программы по каждойступени высшего и послевузовского образования успешнореализуются в вузах страны. При подготовке научных кадровнеобходимо опираться на опыт развитых зарубежных страни определить возможность применимости структуры программы развитияи совершенствования молодых ученых престижных университетовв соответствии с потребностями экономики, научного, научно-технического и инновационного развития нашей страны. Изучаяопыт развитых стран, возникает необходимость введения следующейступени в подготовке научных кадров нашей страны – остдокторантуры. Казахстан в настоящее время находится на промежуточной стадии процесса перехода образовательной системына международный уровень подготовки кадров. Қазіргі уақытта Қазақстан Республикасының даму стратегиясына,интеллектуалды талаптарға және Болон үдерісінің қағидаларынасәйкес инновациялық қызмет, ғылым және білім беру жүйеинтеграциясының негізінде жаңа формациялы жоғары біліктіліктіғылыми мамандарды дайындау мәселесі өзекті. Мамандардыдайындау халықаралық деңгейіне өтуіне байланысты Қазақстан«Бакалавриат – Магистратура – Докторантура PhD» мамандардыдайындау жүйесін қабылдады. Осы уақытқа дейін жоғары білімберу және жоғары білім беру деңгейінен кейінгі сатылары бойыншабілім беру бағдарламалары жетілдірілген. Қазақстан Республикасыныңинновациялық, ғылыми- техникалық даму және экономика қажеттіліктеріне сәйкес шетел мемлекеттерінің жас ғалымдардыжетілдіру және арттыру бағдарламасы құрылымын қолдану мүмкіндігінанықтау және ғылыми мамандарды дайындау кезінде шетел мемлекеттерінің тәжірибелеріне сүйену керек. Дамыған мемлекеттертәжірибесін зерттей отырып, біздің мемлекетімізде ғылыми мамандардыдайындау барысында постдокторантура сатысын енгізу қажеттілігітуындап отыр. Кеңестік дәуір кеңістігіндегі елдердің, Қазақстанныңжәне батыс елдерінің білім беру және ғылыми сатылары мақаланыңкестесінде көрсетіледі. Кестеде көрсетілгендей, қазіргі уақыттаҚазақстан мамандарды дайындау бойынша білім беру жүйесініңхалықаралық деңгейге өту үдерісіндегі аралық кезеңде тұр.