Влияние акцентуаций характера на суицидальное поведение личности. Акцентуациялық сипаттың суициалды мінез- құлықты тұлғаға әсері. - Kassen, G. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Автор акцентируют внимание на том, что в обществе возросла«суицидальная уязвимость». В нее входят различные характеристикиличности и поведения человека и его окружения, в том числеопределенная акцентуированность характера. Подробнорассматриваются понятия «акцентуация личности», «акцентуированнаяличность » и «акцентуированные черты характера», делаетсясравнительно- сопоставительный анализ классификации акцентуированной личности (по К. Леонгарду) и классификацииакцентуаций характера (по А. Личко). При этом делается акцентна том, что нельзя отождествлять акцентуации с психопатологиейхарактера. Напротив, автор, ссылаясь на исследователей, считает,что акцентуированным личностям присуща готовность к особенномуразвитию (социально положительному или же социально отрицательному) и приходит к выводу, что акцентуация являетсякрайним вариантом нормы. В статье с точки зрения склонности к суицидальному поведению дается подробная характеристикаакцентуациям характера. Отмечая, что суицидальные тенденциинаносят тяжелейшую травму близким людям, опровергают ценностьчеловеческой жизни и являются специфическим психогеннымфактором, снижающим уровень оптимизма и активности членовобщества, автор предполагает, что превенция суицидальностимолодежи через организацию психологической и психолого-педагогической работы с акцентуантами является приоритетнымнаправлением деятельности специалистов сферы образования.С этой точки зрения в статье дается подробная характеристикапсихологической и психолого- педагогической работы с акцентуантамии общие рекомендации по профилактике суицидального поведениямолодежи. Автор қоғамда «суициалды осалдықтың » көбейіп кетуіне назараударады. Оған адамның қоршаған ортасы, тұлға ретіндегі әртүрлісипаттамасы, соның ішінде мінез- құлық акцентуациясының анықталуыжатады. «Тұлға акцентуациясы », «акцентуативті тұлға », «мінездіңакцентуативтік сипаты » ұғымдары нақты қарастырылып, акцентуативтітұлғаға (К. Леонгард бойынша) жасалған салыстырмалы- салғастырмалыталдаудың жіктемесі және акцентуациялық мінез- құлықтың (А. Личкобойынша ) жіктемесі беріледі. Сол сияқты психопатологиялыакцентуациялық мінез- құлықты қоздыруға болмайтыны туралыайтылады. Керісінше, автор зерттеулерге сүйене отырып, акцентуативтітұлғалардың дамуына (әлеуметтік жағымды немесе әлеуметтік ағымсыз)ерекше дайындықтың қажеттілігіне тоқталады және акцентуациянықалыптылықтың соңғы нұсқасы ретінде қарастырады. Мақаладасуициалдылыққа бейімділікке акцентуативті мінез- құлық тұрғысынантолық сипаттама жасалады, суициалды әрекеттердің жақын адамдарға қатты жарақат салатын, адам өміріне қауіп төндіретінжәне қоғам мүшелерінің оптимистік және белсенділік деңгейлерін төмендетуге әкелетін психогендік фактор болып табылатынын айта отырып, автор білім беру ұйымдарындағы психологиялық жәнепедагогикалық мамандардың іс-әрекеттерінде жастардың өз-өзінеқол жұмсауының алдын алуға басымдылық берілуі тиіс екендігінетоқталады. Осыған байланысты мақалада акцентуанттарменпсихологиялық- педагогикалық жұмыс жасаудың толықсипаттамасы және жастардың суициалды мінез-құлықтарының алдын алу бойыншажалпы психологиялық ұсыныстар беріледі.