Формирование медиакомпетентности учащихся: от теории к практике. Оқушылардың медиақұзыреттілігін қалыптастыру: теориядан практикаға дейін. - Kassen, G.; Esenkozha, E. (Journal of Educational Sciences, 2016)
В статье рассматриваются проблемы взаимодействия современноймолодежной аудитории со средствами массовой коммуникациии информации в аспекте необходимости формирования медиакомпетентности. Проанализировав известные в науке трактовкипонятий «медиаграмотность », «медиакомпетентность», авторы предлагают упрощенную формулировку: медиакомпетентность– комплекс способностей использовать, анализировать, оцениватьмедиаресурсы, способности к самостоятельному, творческомуи социально- ответственному действию по отношению к медиа.Авторы акцентируют внимание на том, что перед школами возниклаострая необходимость формирования медиакомпетентности школьников,так как стремительное развитие потоков масс-медиа активно вовлекаетвсех детей любых возрастов в процессы дистанционного общения,мало того,СМИ и др. масс-медиа нередко нарушают общепринятыенравственные нормы, используют различные манипулятивныетехнологии для воздействия на сознание зрителя, читателя. По мнениюавторов, практика формирования медиакомпетентности в школахстанет основой критического отношения к медиаресурсам и осмысленияих сути и назначения, поможет узнать механизмы создания медиа-материалов и медиа- текстов. В статье приводится разработаннаяавторами модель сформированности медиакомпетентности школьникови результаты мини- исследования по выявлению уровня сформированности медиакомпетентноcти учащихся 9-х классов СШ№ 118 г. Алматы. Позитивная динамика сформированности медиакомпетентности учащихся после формирующего этапа мини-исследования дает авторам возможность рекомендовать свой опыт в области формирования медиакомпетентности школьников. Мақалада қазіргі жастардың бұқаралық ақпарат және қарым- қатынас құралдарының өзара әрекеттестігі аспектісіндегі медиақұзыреттілігінқалыптастыру қажеттілігі мәселелері қарастырылады. "Медиасауаттылық », «медиақұзыреттілік » сияқты белгілі болғанғылыми ұғымдар трактовкасын талдай отырып, авторлар мынандайқысқарған түсініктеме ұсынады: медиақұзыреттілік дегеніміз – медиаресурстарды қолдану, талдау, бағалау және медиаға қатыстыөзбетінше, шығармашылықпен және әлеуметтік жауапкершілікпенкешенді әрекет жасай алу қабілеттіліктері.Авторлар бұқаралықмедиа құралдарының жылдам дамуы барлық жастағы балалардықашықтықтан қарым- қатынас жасауға итермелейді және ол аз болғандай, оқырмандар мен көрермендердің сана- сезімінеәсер ететін әртүрлі манипулятивті технологиялардың қолданылуы, соныменқатар БАҚ және басқа да бұқаралық медиа- құралдардыңқалыптасқан адамгершілік нормалардың бұзылуына әкелетінін айта отырып, мектепте оқушылардың медиақұзыреттіліктерін қалыптастыруқажеттілігіне баса назар аударады. Авторлардың ойынша, мектептемедиақұзыреттіліктерді қалыптастыру тәжірибесі медиаресурстарғасындарлы қатынастың негізі болады және олардың мәні мен мағынасынтүсіну оқушыларға медиа- материалдар мен медиа- мәтіндердідайындау механизмін білуге көмектеседі. Мақалада Алматықаласындағы №118 мектептің 9-сыныптарында оқушылардыңмедиақұзыреттіліктерінің қалыптасу деңгейін анықтау бойынша жүргізілген шағын зерттеулердің нәтижелері және мектепоқушыларының медиақұзыреттіліктерінің қалыптасу моделікөрсетіледі. Мектеп оқушыларының медиақұзыреттіліктерінқалыптастыру бойынша жүргізілген шағын зерттеулердің жағымдыдинамикасы авторларға өз тәжірибелерін ұсыну мүмкіндігін береді.