Қазақстанның ұлттық баспасөзіндегі мұғалімнің бейнесі. Имидж учителя в национальных сми Казахстана. - Smanova, G. K. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Мақалада БАҚ-тың мұғалімнің бейнесін сомдап көрсетудегі рөліқарастырылады. Зерттеулер посткеңестік елдерде мұғаліммамандығының аса танымал болмауының көптеген саяси-экономикалықжәне әлеуметтік себептері бар екендігін көрсетеді. Зерттеулердемұғалім туралы айтылған қоғамдық пікірді түсіну үшін БАҚ сияқтыақпарат алаңдарының маңыздылығына назар аударылады. Мақалада2013 жылдың ақпан айы мен 2014 жылдың ақпан айы аралығында«Егемен Қазақстан» және «Казахстанская Правда» сияқтыреспубликалық басылымдардағы білім беруге қатысты жарық көргенмақалалар талданып, мұғалім- педагог бейнесінің жасалуы мәселесіқарастырылады. Мұнда «өлім», «жәбір» дискурсымен қатар,мұғалімдерге қатысты «ұрпақ тәрбиелеудегі жауапкершілік», «біліктілікті көтеру», «материалдық ынталандыру» сияқты дискурстарда басымдылық танытады. Сонымен қатар «Егемен Қазақстан» және«Казахстанская Правда » басылымдарында республикадағы қазақжәне орыс тілді басылымдарға тән екі түрлі ақпарат тарату сипатыныңбайқалмағандығы айтылады. Бұл олардың ресми бағыттағы жалпыұлттық басылымдар болғандығымен түсіндіріледі. Aвтор білімберу саясатында БАҚ идеологиялық насихаттың маңызды арнасыболып табылатынын ескере отырып, мұғалім бейнесі мәселесініңбаспасөз беттерінде үнемі талқылануының қажеттілігіне тоқталады.В данной статье рассматривается роль СМИ в конструированииимиджа учителя- педагога. Исследование показывает, что в постсоветских государствах по политическо- экономическим и социальным причинам профессия учителя не смогла получить широкуювысокую признательность. В исследовании подчеркивается, что для понятия имиджа педагога, учителя школы нужно обратить вниманиена СМИ, так как она является информационной площадкой и их функцией является формирование общественного мнения. В статье рассматриваюся вопросы освещения темы образования, а именноконструирование имиджа учителя- педагога в республиканскихизданиях, таких, как «Егемен Қазақстан» и «Казахстанская Правда», на период с февраля 2013 года по январь 2014 года. В них нарядус доминирующими дискурсами приоритетными были также «ответственность в воспитании подрастающего поколения», «повышение квалификации », «материальное поощрение», которыеимели отношение к учителям. Исследователем установлено, что в изданиях «Егемен Қазақстан » и «Казахстанская Правда» не наблюдалось двухязычного одинакового освещения материалов,которое присуще некоторым казахско- и рускоязычним изданиямв республике. Это объясняется тем, что обе газеты являются общенациональными изданиями. Автор, обращая внимание на то, что СМИ являются важнейшей сферой идеологической пропаганды,подчеркивает необходимость освещения проблемы имиджа учителяна страницах средств массовой информации.