Профессиональный рост учителя как условие развития качества образования. Мұғалімнің кәсіби өсуі білім беру сапасын дамыту шарты ретінде. - Tanatova, A. (Journal of Educational Sciences, 2016)
В статье раскрыты пути и проблемы профессионального совершенствования современного педагога. Структура статьи состоитиз введения, разделов «Изменение парадигм обучения и раширениеролей педагога», «Опыт курсов повышения квалификации учителей», заключения. Казахстан имеет большие педагогические традицииусовершенствования учителей. В настоящее время внедрен курс повышения квалификации учителей общеобразовательных школ Казахстана. Современный, компетентный учитель должен быть и педагогом, и психологом, и психотерапевтом, и коучем, и ментором,и творцом. Такой подход требует от педагога переосмысления своей социальной роли, пересмотра выбора форм и методов обученияучащихся и перестройки самого себя, своей психологии. Современныйучитель должен быть фасилитатором и рефлективным практиком.Далее в статье раскрыт опыт курсов учителей по программе второгоуровня обучения. Учитель- профессионал должен понимать, что «урок и поведение учителя подвержены законам драматургии: нужноуметь возбудить интерес, удержать его, достигнуть кульминациии обеспечить познавательный исход ». Учитель не должен поддаватьсяоценочным клише, установкам. Наоборот, он должен услышать «голоскаждого ученика ». И это очень важно, потому как учитель, искреннеуважающий своих учеников, может способствовать развитию их учебно- познавательной мотивации. Для достижения того необходимопринимать во внимание мнение самих учащихся. Мақалада қазіргі педагогтың кәсіби жетілу мәселесінің жолдарыашылған. Мақала құрылымы кіріспе, «Оқыту парадигмасының өзгеруіжәне педагогтың рөлі», «Мұғалімдер біліктілігін арттыру курстарыныңтәжірибесі » және қорытындан тұрады. Қазақстанда мұғалімдердіжетілдірудің үлкен педагогикалық дәстүрлері бар. Қазіргі уақыттаҚазақстанның жалпы білім беретін мектептері мұғалімдерінің біліктілігінарттыру курстары ендірілген. Заманауи, құзыретті мұғалім әрі педагог,әрі психолог, әрі психотерапевт, әрі коучер, әрі ментор және жасампазболуы тиіс. Мұндай тұрғылар педагогтан өзінің әлеуметтік рөлдерінтүйсінуді, оқыту әдістерінің формалары мен түрлерін қайта таңдауды,өзінің психологиясын және өзін-өзі қайта құруды талап етеді. Қазіргімұғалім фасилитатор және рефлексивті практик болуы керек. Әрі қарайекінші деңгейлік оқыту бағдарламасы бойынша мұғалімдердің оқу курстарының тәжірибесі баяндалады. Кәсіби шебер- мұғалім «сабақжәне мұғалімнің тәртібі драматургияның заңдарымен сабақтас екендігін:қызығушылық оята білу, оны ұстап тұра алу, танымдық тудыру жәнекульминацияға, яғни шарықтау шегіне жету керектігін білуі қажет. Мұғалім бағалау клишелеріне, бекітілген тәртіп кеберілмеуі тиіс. Керісінше, ол әр оқушының ішкі даусын естуі керек. Және бұл өте маңызды, өйткені, оқушыларын шынайы сыйлайтынмұғалім ғанаолардың оқу-танымдық әрекеттерінің мотивтерін дамытуға ықпалете алады. Бұған қол жеткізу үшін оқушылардың өздерінің көзқарастарын есепке алу да қажет.