CHARACTERISTICS OF THE CONCEPT OF «EDUCATION» (Journal of Educational Sciences, 2017)
Аталған мақала түрлі ұлт жағдайындағы ғылыми ортаның «Білім беру» концептісінің негізгі көзқарастарын айқындауға арналған. Автор халықаралық стандарттар мен нормативтердің отандық стандартпен сапалық үйлесім табуына сәйкес білім берудің ұлттық моделін жасау қажеттілігіне баса назар аударады. Жаңа білім беру парадигмасының қалыптасуы білім берудің көптеген пәндік салалары арқылы тұлғаның дамушы мәдени және дәстүрлі білім беру, әрі бүтін мәдениет пен салалық ұстанымдар арасындағы негізгі қарама-қайшылықтар қатарын шешуді ұсынады. Қазақстанға әлемдік білім беру кеңістігінің (Болон үрдісі) енуі Ұлттық білім беру жүйесінің алдына білім беру бағдарламаларын бірыңғайландыру мәселесін қойды. Осыған байланысты білім беруде концептуалдық талдау ерекше өзектілікке ие: білім берудің мазмұны мен даму бағытын анықтайтын білім беру қызметі мен мақсатты құндылықтар. Білім беру мақсаты мен құндылығы қоғамның өзекті мәселелерін есепке ала отырып құрылады және жаңарып отырады. Болашақ қоғам үшін білім беруде өзектілігін жоғалтпайтын үш мақсат маңызды: тұлғаның дамуы, тұлғаның қоғамға белсене араласуы, кәсіби дайындық. Білім берудің ұлттық жүйесін жаңғырту мемлекет қоры мен мүмкіндігін, сонымен қатар білім беру жүйесіндегі заманауи үрдістердіесепке алып отыруы қажет.Түйін сөздер: білім беру, білім берудің ұлттық үлгісі, білім беру мақсаты, халықаралық білім беру.