(untitled) (Journal of Educational Sciences, 2017)
Мақалада «эмоционалды интеллект» және «арт-терапия» ұғымдары қарастырылады. Теориялық талдаулар арқылы эмоционалды интеллектінің теориялық негіздері жүйеленеді. Эмоционалды интеллектінің келесі: уайымды түсіну, өзін-өзі түсіну, «қазір және осында» жайлылық аймағынан шығу, үнемі кері байланыс ұстанымдары көрсетіледі. Эмоционалды интеллект теориялары негіздеріне жасалған талдаулар бойынша эмоционалды интеллектінің: мотивациялық, когнитивтік, эмоционалды-техникалық деген 3 компоненті бөлініп алынды. Мектеп оқушыларының эмоционалды интеллектісін арт-терапия құралдары арқылы дамытудың моделі жасалды. Мектеп оқушыларының эмоционалды интеллектісінің құрылымдық моделі мақсаттылық, мазмұндық, бағдарламалық, құралдық және нәтижелік компоненттерден тұрады және эмоционалды интеллектіні дамытудың мақсатын, міндеттерін, мазмұнын, ұстанымдарын, сонымен қатар бағдарламаларын, түрлерін, құралдарын және әдістерін ашады. Педагогикалық-тәжірибелік жұмыстар үшін мектеп оқушыларының арт-терапия құралдары арқылы эмоционалды интеллектісін дамыту тренингтерінің бағдарламалары дайындалды. Тренингтер бағдарламасы Алматы қаласының № 55 мектебінің базасында 8-сынып оқушыларымен байқаудан өткізілді. Түйін сөздер: эмоционалды интеллекті, арт-терапия, арт-технология, креативтілік, эмоциялар.