(untitled) (Journal of Educational Sciences, 2019)
Автордың пікірінше, профилактикада арт-терапия элементтерді пайдалану Tepic, онын ішінде суицидке бағытталган ортаға ену MYмкiндiктepiнe қатысты қорғаныс факторларының күшeюiнe ыкпал eтeдi. Осыған сәйкес, олар қоғамда арт-әдітердің нeгiзiндe құрылған халыққа қолдау көрсету нысандары керек болган сайын, соғұрлым өзiнe-өзi қол жұмсауға қарсы тосқауыл (барьер) соғұрлым KYштi деп санайды. Әртүpлi санаттағы адамдармен арт-педагогика мен арт-терапияны Tәжipибeлepiндe қолданатын орталықтар мен қызметтердің Tәжipибeciн жинақтап, авторлар коммуникaтивтiк бapъepлepдi жену, дезадаптация (бешмделе алмау), ерекше бiлiм беру кажеттшктер! бар балаларга кемек керсету жэне т.б. мэселелерш шешу Yшiн apт-эдicтepдi колдану epeкшeлiгiн аныктайды: Мектептер мен жогары оку орындарынан сауалнама алу аркылы ЖYpгiзiлгeн, Қазақстандағы арт-педагогикалық және арт-терапевтк қызметтердің жaй-күйiн талдау, авторларга психологиялық қызмет көрсетудің осы саласының жeткiлiкciз eкeндiгi туралы қорытынды жасауға мүмкіндiк бepeдi. Арт-терапия арт-педагогикалық қызметке қарағанда бiлiм беру және психологиялық қызметтер нарығында кеңінен ұсынылған, бiрақ белгілі-бiр жағдайларға байланысты (қымбат, жарнамалау жэне т.б.) жастар оларды пайдаланбайды. Автор қазақстандық жастардың өзiнe-өзi қол жұмсауын алдын алу жұмыстары арт-қызметпен байланысты емес, алайда талданған қызмeттepдiң мазмұны өзiнe-өзi қол жұмсауды алдын алу талаптарына толық жауап бере алатынына сенімді. Қорытындылай келе, автор Қазақстан Республикасында арт-терапиялық жэне арт-педагогикалық қызметтердің дамуы бастапқы кезеңде тұр деген тұжырымға кeлeдi. Түйiн сездер: арт-педагогика, арт-терапия, арт-әдістер, арт-педагогикалық қызметтер, арт-терапиялық қызметтер.