(untitled) (Journal of Educational Sciences, 2016)
Цель исследования – выявление и анализ образовательного потенциала социальных сетей интернета. Для достижения цели исследования были использованы следующие методы исследования: когнитивно-обобщающие; диагностические; качественно-количественный анализ и сравнение полученных данных. В работе представлены теоретические аспекты организации образовательной деятельности в социальных сетях интернета. В статье выделены основные принципы работы и ключевые характеристики коммуникации в социальных сетях, образовательные возможности социальных сетей, модель дистанционно-интерактивного обучения на основе использования социальных сетей как педагогического инструмента. Представлен анализ зарубежного и казахстанского опыта применения социальных сетей в учебно-образовательном процессе школ и вузов. На его основе автором выявлен и представлен ряд потенциальных возможностей социальных сетей в образовательном пространстве. В работе проанализированы основные тенденции развития социальных сетей и связанные с ними перспективы их использования как педагогического инструмента. Зерттеудің мақсаты – интернеттік әлеуметтік желілердің білімдік әлеуетін айқындау және талдау. Зерттеу мақсатына жетуде мынадай әдістер қолданылған: когнитивтік- жалпылау; диагностика жасау; сапалық- сандық талдау және алынған мәліметтерді салыстыру. Бұл жұмыста интернеттің әлеуметтік желілерінде оқу іс-әрекетін ұйымдастырудың теориялық аспектілері беріледі. Мақалада әлеуметтік желілерде жұмыс жасаудың негізгі ұстанымдары, әлеуметтік желілерде қарым- қатынас жасаудың түйінді сипаттамасы әлеуметтік желілердің білімдік мүмкіндіктері және әлеуметтік желілерді қашықтықтан интерактивті оқыту моделінде педагогикалық құрал ретіндегі қолдану бөліп көрсетіледі. Әлеуметтік желілерді мектеп және жоғары оқу орындарының оқу-білім беру үдерісіндегі шетелдік және қазақстандық тәжірибелерде қолданудағы талдауы беріледі. Осының негізінде автор әлеуметтік желілердің білім беру кеңістігіндегі әлеуеттік мүмкіндіктерін анықтап ұсынған. Жұмыста әлеуметтік желілердің негізгі үрдістеріне және оларды педагогикалық құрал ретінде қолдануға байланысты даму болашағына талдау жасалған.