(untitled) (Journal of Educational Sciences, 2016)
Государственной программой развития образования, утвержденной Указом Президента Республики Казахстан Н. А. Назарбаева, впервые определена задача внедрения системы электронного обучения (e-learning). К 2015 году в Казахстане планируется охватить 50% организаций образования, а к 2020 году довести этот показатель до 90%. В организациях всех уровней образования планируется оснастить компьютерами современной модификации, мультимедийными проекторами и интерактивными досками рабочие места преподавателей, ведущих электронное обучение (e-learning). Таким образом, исследование системы электронного обучения «е-Learning» является актуальной задачей мирового уровня. В статье рассматривается электронная система образования в университете Рединг, который входит в 25 лучших вузов Великобритании и в 200 лучших в мире. Благодаря международной стипендии «Болашак», учрежденной в 1993 году по инициативе Президента Республики Казахстан Н.А. Назарбаев, обладатели (преподаватели) этой стипендии во время языковой стажировки в Великобритании самостоятельно выполняли проектную работу на основе анкетирования студентов из разных стран, которые обучаются в университете Рединг. Основная цель данного исследования заключается в проведении анализа, который включает следующие задачи: определить элементы, и роль системы электронного обучения в учебном процессе университета Рединг; создать схему систем электронного обучения в университете Рединг. Қазіргі таңда әлемдегі барлық мемлекеттерге жаңа ақпаратты қатынас технологияларымен келген, білім берудің электронды жүйесінсіз «e-learning» экономика және қоғамның кез келген саласында өмір сүруді елестету мүмкін емес. Барлық қызметтер электронды түрде болып, ал кәсіптік әрекеттер интернетсіз, компьютерсіз және желілі әлеуметтік және кәсіби қауымдастықтарсыз мүмкін емес болғандықтан, электронды оқыту (e-learning) білім алушыларды болашақ өмірге дайындайды. Білім беруді дамыту жөніндегі Қазақстан Республикасының Президенті Н.Ә. Назарбаевтың мемлекеттік бағдарламасындағы бұйрығы бойынша, білім берудің электронды жүйесін (e-learning) енгізу алғаш анықталған. 2015 жылға қарай білім беру мекемелерінің 50%, ал 2020 жылға қарай бұл көрсеткішті білім берудің барлық деңгейіндегі мекемелердің 90% электронды оқыту жүйесімен (e-learning) қамту жоспарланып отыр. Білім берудің барлық деңгейіндегі мекемелерде электронды оқытуды (e-learning) жүргізетін оқытушылардың жұмыс орындарын қазіргі модификациядағы компьютерлермен, мультимедиалық проекторлармен және интерактивті тақталармен жабдықтау жоспарланған. Осылайша, электронды білім беру жүйесін «e-learning» зерттеу әлемдік деңгейде өзекті мәселелердің бірі болып табылады. Мақалада Ұлыбритания елі бойынша 25 және әлем бойынша ең үздік 200 жоғары оқу орындарының құрамына кіретін Рединг университетіндегі электронды оқыту жүйесі қарастырылады. 1993 жылы Қазақстан Республикасының Президенті Н.Ә. Назарбаевтың бастамасымен бекітілген Халықаралық «Болашақ » стипендиясының арқасында, осы шәкіртақының иегерлері (оқытушылар) Ұлыбритания елінде тілдік тағылымдаманы өту барысында Рединг университетінен білім алып жатқан әртүрлі мемлекет студенттерінен сауалнама жүргізу негізінде жоба жұмысын өз беттерінше орындаған. Бұл зерттеудің негізгі мақсаты Рединг университетінің оқыту үдерісінде электронды оқыту жүйесінің элементтері мен рөлін анықтау; Рединг университетіндегі электронды оқыту жүйесінің сызбанұсқасына талдаулар жасау міндетінен тұрады.