(untitled) (Journal of Educational Sciences, 2019)
Бұл мақалада инклюзивтік білім беру тұрғысынан психикалық дамуының тежелуі бар балаларды бейімдеу әдістемесі қарастырылған. Зерттеу жұмысына психикалық дамуының тежелуі бар, жалпы білім беретін мектептердің инклюзивті сыныптарындағы 20 оқушы, сондай-ақ осы балалардың ата-аналары қатысты. Тәжірибелік жұмыс үш кезең бойынша жүргізілді: бірінші кезеңде білім беру мекемесінде инклюзивті білім беру арқылы психикалық дамуының тежелуі бар балаларды бейімдеу үшін ұйымдастырушылық-педагогикалық жағдайлардың кешені әзірленді; екінші диагностикалық кезеңде теориялық және педагогикалық негіздеу жүргізілді, ата-аналар мен мұғалімдер үшін оқу-әдістемелік, дидактикалық және кеңес беру материалдары жасалды. Тұрақтандыру тәжірибелері жүргізілді; үшінші кезеңде инклюзивті білім беру арқылы (қалыптастыру тәжірибесі) психикалық дамуының тежелуі бар балаларды бейімдеуге арналған ұйымдастырушылық-педагогикалық жағдайлар жиынтығын жүзеге асыру үшін жалпы білім беретін мектептерде эксперименттік жұмыстарды ұйымдастыру. Қалыптастыру тәжірибесінің қорытындысы бойынша, инклюзивті білім беру осы санаттағы балаларды әлеуметтендіруді қамтамасыз етуге мүмкіндік беретіні анықталды; әрбір бала инклюзивтік білім беру жағдайында өздерінің қажеттіліктеріне және өздерінің мүмкіндіктеріне бейімделген сапалы білім алатындығы байқалды. Түйін сөздер: психикалық дамуының тежелуі бар балалар, инклюзивті білім беру, зейін, ойлау, педагог-дефектолог, психолог.