(untitled) (Journal of Educational Sciences, 2019)
Қазақстанда жыл сайын көптеген студенттер басқа университеттерге ауысады. Халықаралық тәжірибеде жоғары оқу орындарынан кетудің барлық түрлері зерттеушілердің назарын аударады, өйткені университеттің студенттердің оқуды аяқтағанша ұстап қалу қабілеті оның тиімділігінің маңызды сипаттамасы болып табылады. Қазақстанда мұндай зерттеу алғаш рет жүргізілді, сондықтан авторлар осы академиялық саланың негізгі терминологиясын анықтады және университеттер арасындағы студенттік трансферлердің себептерін анықтады. Зерттеу сапалы әдісті қолданды, атап айтқанда, екі университетті мысалға келтірді. Сауалнамаға қатысқан студенттер зерттеудің мақсатты үлгісі негізінде іріктелді, олар әртүрлі уақытта ЖОО-лардан ауысқан студенттер болып табылады. Осы студенттердің көпшілігі академиялық, қаржылық мәселелер немесе университеттің оқытушылары мен қызметкерлермен, құрдастарымен өзара әрекеттесудің жеткіліксіз деңгейіне байланысты ауысу туралы шешім қабылдады. Сұхбатқа негізделген мақалада жоғары оқу орындарына институционалдық ауысу практикасын жетілдіру бойынша ұсыныстар беріледі. Олар университеттің қызметкерлеріне ауысатын студенттердің проблемаларын түсінуге, олармен өзара әрекеттесуді нығайтуға, ауысу үшін, нұсқаулықтар мен анықтамалық материалдарды, онлайн порталдарды және басқа қолдау шараларын жасау қажеттілігі туралы мәлімдемелермен байланысты. Зерттеудің нәтижелері оқуды сәтті аяқтау үшін «трансфер студенттеріне» тиімді өзара әрекеттесу үшін жоғары оқу орындарының қызметкерлері мен оқытушылары пайдалана алады. Түйін сөздер: жоғары білім, студенттер ауысуы, академиялық интеграция, ұстап қалу.