(untitled) (Journal of Educational Sciences, 2020)
Мақалада инклюзивті білім беруде тірек-қимыл аппараты бұзылған балаларды оқыту про- цесінің ұйымдастырушылық-педагогикалық жағдайларын анықтау үшін экспериментті анықтау кезеңінің нәтижелері келтірілген. Зерттеу Қазақстан Республикасындағы инклюзивті білім беруді дамытудың өзектілігіне байланысты, оны отандық және шетелдік авторлардың жүргізіп жатқан зерттеулері растайды. Зерттеу әдістерін қолдану дәйектілігі егжей-тегжейлі сипатталған, онда мұғалімдердің, тәрбиешілердің және мектеп оқушыларының ата-аналарының сауалнамасы, оқу-тәрбие процесін бақылау, тірек-қимыл аппараты бұзылған балалардың жұмысына статистикалық талдау, сонымен қатар диагностикалық әдісті қолданатын балалардың осы кате- гориясының танымдық функциясының даму деңгейін анықтау жас ерекшеліктеріне сәйкес келетін. Нәтижелер негізінде кешенді диагностика, жеке қолдау бағдарламасы және мамандармен түзету-дамытушылық жаттығулар жүйесі негізінде психологиялық-педагогикалық қолдауды жүзеге асыру қажеттілігі болып табылатын зерттеудің өзектілігі және гипотетикалық болжамдарды растау туралы қорытынды жасалады; мұғалімдерге ғылыми-әдістемелік көмек көрсету және ата-аналарға психологиялық-педагогикалық қолдау көрсету; білім беру процесінің барлық қатысушылары үшін инклюзивті мәдениетті қалыптастыру қажеттілігі туындайды. Ұсынылған нәтижелер инклюзивті білім беруді қазақстандық орта мектепке енгізу процесінде ұйымдастырушылық-педагогикалық жағдайды жақсартудың келешектегі жолдарын ұсынады. Түйін сөздер: тірек-қимыл аппараты бұзылған балалар, инклюзивті білім беру, ұйымдастырушылық- педагогикалық жағдайлар.