(untitled) (Journal of Educational Sciences, 2020)
Мақала компаративистиканың теориясы мен әдістерінің призмасы арқылы мектептегі әдебиетті оқытудың өзекті мәселесіне арналған. Әдебиет сабақтарында салыстырмалы әдісті (компаративистиканы) қолдану теориясын жинақтау және оны тәжірибеде кеңінен қолдану аса маңызды болып табылады. Авторлар әдебиеттану компаративистикасы оқушының мәдени идентификациясын қамтамасыз етуге, сыни дербестікті дамытуға және тарихи-әдеби процесс туралы және әдебиеттің даму жолдары туралы түсініктерді дамытуға бағытталған қазіргі заманғы бағыттардың бірі болып табылатынын атап көрсетеді. Компаративистиканың бір шығарманың кейіпкерлерін салыстыру, эпизодтарды салыстыру, кейіпкердің көңіл-күйімен немесе мінезімен байланысты пейзаж бейнесін салыстырмалы талдау, сондай-ақ бір дәуірдің әр түрлі авторларын салыстыру, бірақ әр түрлі мәдениеттер (елдер) сияқты тәсілдерінің әлеуетті мүмкіндіктері қарастырылды, бұл білім алушыларға шығарманың идеясын толық түсінуге, оның түсіндірілуіне, бірыңғай әдеби және мәдени процестің жалпы заңдылықтарын анықтауға мүмкіндік береді. Авторлар әдебиеттің түрлерінің салыстырмалы оқытудың жұмыстық жіктемесін ұсынады. Жаттығу типтері: жазбаша хабарламаларды оқытуға арналған тілдік жаттығулар; баспа мәтіндермен жұмыс жасауға арналған жазбаша тілдік жаттығулар; жұмысты оқығаннан кейінгі салыстырмалы тестер; жұмыстың сипаты, автор, әдеби бағыт негізіндегі тест; таңдалған тақырып және т.б бойынша автордың жұмысы немесе шығармасы (фото, бейне-коллаж) туындыға немесе тұсаукесерге арналған тарихи және/ немесе мәдени тұтастықтағы интерпретациялық түсінік бойынша ұсыныстар беріледі. Түйін сөздер: салыстырмалы зерттеулер, оқу әдебиеті, мәтінді талдау, салыстыру әдісі.