(untitled) (Journal of Educational Sciences, 2026)
Бұл зерттеу отбасылық әлеуметтік-экономикалық жағдайдың (SES) университет студенттерінің мансапқа бейімділігімен байланысындағы мектептегі мансаптық білімнің модерациялық рөлін зерттеуге бағытталған. Әлеуметтік капитал теориясы мен мансап құру теориясына негізделе отырып, біз отбасылық орта студенттердің мансапқа бейімділігіне айтарлықтай әсер етсе де, жүйелі мектептегі мансаптық білім бұл әсерді азайтып, бәсекелес ортада әділеттілікті арттыруға мүмкіндік береді деп болжам жасаймыз. Әдістеме және әдістер. Қытайдың Хубэй провинциясындағы Хуанган және Хуанши қалаларынан кластерлік іріктеу әдісімен 650 бакалавр студенті сауалнамаға тартылды. Жарамсыз жауаптарды алып тастағаннан кейін 618 жарамды сауалнама қалдырылды (95,0% тиімді жауап беру көрсеткіші). Негізгі және модерациялық әсерлерді сынау үшін иерархиялық регрессиялық талдау қолданылды. Нәтижелер. Жеткен қорытындылар көрсеткендей: (1) Отбасылық SES студенттердің мансаптық өзіндік түсінігі айқындылығы, мансапқа бейімділігі және мансаптық зерттеу әрекеттерін маңызды және оң нәтижелі түрде болжайды; (2) Мектептегі мансаптық білім беруге қатысу деңгейі мен сапасы студенттердің мансапқа бейімделу қабілетіне дербес және оң әсер етеді; (3) Ең бастысы, мансаптық білім беру отбасының әлеуметтік жағдайы мен мансапқа бейімделу арасындағы байланысты маңызды теріс реттеуші ретінде атқарады. Атап айтқанда, мансаптық білім беру әлеуметтік жағдайы төмен отбасылардан шыққан студенттердің мансапқа бейімделу қабілетін анағұрлым күшейтеді. Ғылыми жаңашылдық. Бұл зерттеу мектептегі мансаптық білім берудің «компенсациялық әсерін» эмпирикалық түрде дәлелдейді, оның білім беру теңсіздігінің ұрпақтан «әлеуметтік теңестіруші» рөлін көрсетеді. Практикалық мәні. Нәтижелер жүйелі, жоғары сапалы мектептегі мансаптық білім берудің білім беру теңдігін қамтамасыз етудегі тиімді араласу стратегиясы болып табылатынын, отбасының ресурстарындағы кемшіліктерді толықтыра алатынын және барлық студенттерді, әсіресе әлеуметтік жағдайы төмен отбасылардан шыққандарды, болашақ мансаптарына дайындайтынын көрсетеді. Түйін сөздер: кәсіби білім, отбасылық жағдай, мансапқа икемділік, білім беру теңдігі, модераторлық әсер.