(untitled) (Journal of Educational Sciences, 2016)
Как показывает анализ современной педагогической практики, большое количество молодых социальных педагогов в настоящее время испытывают затруднения в социально-педагогической работе с одаренными детьми. Проведенный нами анализ материалов исследований по проблемам подготовки социально-педагогиче- ских кадров в высших учебных заведениях Республики Казахстан к профессиональной деятельности позволяет сделать вывод о том, что современная подготовка социальных педагогов не в полной мере ориентирована на работу с одаренными детьми. Это, несомненно, осложняет процесс адаптации молодых социальных педагогов к профессиональной деятельности с одаренными детьми в образовательных учреждениях, к работе с семьями, имеющими детей данной категории, а также к работе с учителями-предметниками. Для эффективной социально-педагогической работы с одаренными детьми у социального педагога, по нашему мнению, должна быть сформирована соотвествующая готовность. Начинать формировать готовность к работе с одаренными детьми у социального педагога необходимо еще в стенах ВУЗа, для того чтобы, придя в образовательное учреждение, данный специалист уже был «вооружен» необходимыми ЗУН и осуществлял свою деятельность по отработанному алгоритму. По нашему мнению, помочь в формировании готовности к работе с одаренными детьми может соответствующая методика. В рамках работы над магистерской диссертацией «Психолого-педагогические условия формирования готовности социального педагога к работе с одаренными детьми» были предложены принципы и один из вариантов методики, позволяющий эффективно сформировать готовность социальных педагогов к работе с одаренными детьми. Қазіргі педагогикалық тәжірибелерге жасалған талдаулар бүгінгі уақыттағы жас әлеуметтік педагогтердің басым көпшілігінің дарынды балалармен атқаратын әлеуметті-педагогикалық жұмыстарында қиындықтар бар екендігін көрсетті. Қазақстан Республикасының жоғары оқу орындарында әлеуметтік-педагогикалық кадрларды дайындауға байланысты жүргізілген зерттеулердің талдау материалдары бізге қазіргі әлеуметтік педагогтерді дайындау мәселесінің дарынды балалармен жұмыс істеуге толық бағытталмай отырғандығы туралы қорытынды жасауға мүмкіндік береді. Бұл, әрине, оқу мекемелерінде дарынды балалармен, осы категорияға жататын ба- лалары бар отбасыларымен, сонымен қатар пәнді оқытушы мұғалімдермен жұмыс жасауда жас әлеуметтік педагогтердің кәсіби қызметке бейімделу процесін қиындата түсері сөзсіз. Біздің пікірімізше, дарынды балалармен тиімді әлеуметтік-педагогикалық жұмыс жасау үшін, соған сәйкес әлеуметтік-педагогтің даярлығын қалыптастыру қажет. Әлеуметтік педагогтің дарынды балалармен жұмысқа даярлығын қалыптастыруды ЖОО-да бастау керек, өйткені мұндай мамандар қажетті ББД білім мекемесіне келмей тұрып меңгеріп, өз қызметін нақты құрылған алгоритмдерге сәйкес жүзеге асыра алатындай болуы тиіс. Дарынды балалармен жұмысқа даярлықты қалыптастыруда соған сәйкес жасалған әдістеме ғана көмектеседі деп айта аламыз. Сол себепті «Әлеуметтік педагогтердің дарынды балалармен жұмысқа даярлықтарын қалыптастырудың психологиялық-педагогикалық шарттары» тақырыбына жазылған магистрлік диссертациялық жұмыстың шеңберінде біз әлеуметтік педагогтердің дарынды балалармен жұмысқа даярлықтарын қалыптастыруға мүмкіндік беретін тиімді әдістеменің бір нұсқасын ұсынып отырмыз.